UVREĐENI DODIKOVIM IZJAVAMA: Skandal na RTS izazvao i revolt Roma, traže izvinjenje predsednika Republike Srpske

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2023, 16:48

UVREĐENI DODIKOVIM IZJAVAMA: Skandal na RTS izazvao i revolt Roma, traže izvinjenje predsednika Republike Srpske

Lider SNSD je tokom gostovanja na RTS pogrdno govorio o Đokovićima, nazivajući ih "ciganijom".

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, trebalo bi da se izvini Romima, jer uvredom za porodicu Novaka Đokovića, nije uvredio samo nju, tvrde iz Kancelarije za romske inicijative u Fondaciji za otvoreno društvo.

Lider SNSD je tokom gostovanja na RTS pogrdno govorio o Đokovićima, nazivajući ih "ciganijom".

Sve to se desilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nedugo nakon završetka Srpska opena, teniskog turnira koji je organizovan u Banjaluci, a za čiju je organizaciju između ostalih bila zadužena i porodica najboljeg tenisera planete.

- Mada su, mogu ti reći, malo ovi Đokovići teški u pi**u materinu, uf… Naši ljudi to doživljavaju na emociju, a kada uđeš u posao auuu.. Ciganija poprilična mogu ti reći… Oni saradnici njegovi, još izgubi... - govorio je Dodik bez zadrške pre početka emisije na RTS.

To je izazvalo revolt Roma u Bosni i Hercegovini, pa Mensur Haliti, direktor pri Kancelariji za romske inicijative traži izvinjenje.

Navodi i da takav jezik jača negativne stereotipe o Romima, da Dodik tvrdi kako su oni nepoverljivi i nepoželjni poslovni saradnici i poentira tvrdnjom da takvom rečniku nije mesto u građanskom diskursu, niti u onom političkom.

- Istorija etničkih tenzija u Bosni i Hercegovini naglašava ozbiljnost Dodikovih izjava. Region ima dugu istoriju sukoba, uključujući razorni rat u Bosni 1990-ih, koji je značajan broj Roma ostavio kao kolateralnu štetu do danas bez pravde. Romi u Bosni i Hercegovini se predugo suočavaju sa diskriminacijom, često im je uskraćen pristup osnovnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje i stanovanje. Oni su takođe izloženi policijskoj brutalnosti, prisilnim preseljenjima i zločinima iz mržnje - rekao je Haliti.

Haliti ističe da Dodik ima moralnu i zakonsku obavezu da promoviše zaštitu ljudskih prava i da ih i sam štiti, a ne da se protivi međunarodnim i nacionalnim zakonima ili obavezama u odnosu prema manjinskim zajednicama poput Roma.

Haliti konstatuje da lider Republike Srpske ovakvim ponašanjem ne ispunjava spomenute obaveze.

- Takvo izvinjenje treba da ukaže na štetu koju su njegove reči nanele i da se zalaže za poštovanje ljudskih i manjinskih prava svih građana, uključujući i romsku zajednicu. Ovaj čin poslužio bi da se nadoknadi šteta uzrokovana njegovim izjavama i da se naglasi njegova privrženost principima demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. Vreme je da Dodik i drugi lideri u Bosni i Hercegovini zauzmu stav protiv rasizma i diskriminacije i rade na društvu u kojem se prema svima odnosi s dostojanstvom i poštovanjem, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili poreklo - zaključio je Haliti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.