UVEREN SAM DA ĆEMO NASTAVITI ZAJEDNO DA JAČAMO DOBRE ODNOSE Vučić čestitao kralju Frederiku Desetom stupanje na presto

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2024, 16:50

"UVEREN SAM DA ĆEMO NASTAVITI ZAJEDNO DA JAČAMO DOBRE ODNOSE" Vučić čestitao kralju Frederiku Desetom stupanje na presto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je kralju Frederiku Desetom stupanje na presto Kraljevine Danske.

Predsednik se oglasio na svom zvaničnom Iks nalogu gde je napisao:

"Čestitam Frederiku X stupanje na presto Kraljevine Danske, jedne od najstarijih evropskih monarhija, uveren da ćemo nastaviti zajedno da jačamo dobre odnose između naših zemalja."

Честитам Фредерику X ступање на престо Краљевине >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Данске, једне од најстаријих европских монархија, уверен да ћемо наставити заједно да јачамо добре односе између наших земаља.

— Александар Вучић (@predsednikrs) January 14, 2024

Podsetimo, Frederik X postao je danas novi danski kralj, nasledivši svoju majku, kraljicu Margretu II, koja je formalno abdicirala nakon 52 godine, javlja danski javni servis DR. Frederik X je stupio na presto na sednici vlade u 14.00 časova, kada je kraljica Margreta potpisala deklaraciju o abdikaciji.

U kabinetu su, pored kraljice, bili prisutni ministri vlade i sekretar kabineta, kralj Frederik i njegov sin, prestolonaslednik Kristijan. Televizija je prikazala snimak kako kraljica Margret napušta zamak Kristijansborg automobilom kroz ogromnu gužvu u Kopenhagenu.

Smena na prestolu u Danskoj je formalna ceremonija koja zapravo ne zahteva ništa osim potpisa. Dakle, kada je kraljica stavila svoj potpis na dokument, to je značilo da može biti proglašen novi regent.

Kraljica Margreta je bila na danskom prestolu čitave 52 godine, od 14. januara 1972. pa sve do danas. Preuzela je dužnost od svog oca, kralja Frederika IX.

U julu 2023. godine, kraljevska kuća je izdala saopštenje za javnost u kojem je stajalo da je kraljica Margreta najduži vladajući monarh u istoriji Danske.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Vučić čestitao Frederiku X stupanje na presto Kraljevine Danske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2024

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić čestitao je danas kralju Frederiku Desetom stupanje na presto Kraljevine Danske."Čestitam Frederiku X stupanje na presto Kraljevine Danske, jedne od najstarijih evropskih monarhija, uveren da ćemo nastaviti zajedno da jačamo dobre odnose između naših zemalja",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.