UTVRĐUJE SE STAROST ČAMCA NAĐENOG U DRINI

Izvor: Kurir, 18.Okt.2011, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UTVRĐUJE SE STAROST ČAMCA NAĐENOG U DRINI

LOZNICA - Čamac koji je pronađen na obali Drine kod Jelavza, za koji stručnjaci veruju da potiče iz 17. veka, premešten je u Loznicu, gde će ostati dok nadležne institucije ne utvrde njegovu starost i odrede uslove za smeštaj.

Direktorka Centra za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici Dajana Đedović je rekla da je u toku obezbeđivanje neophodnih dokumenata za početak isipitivanja starosti drveta čamca u institucijama specijalizovanim za takav posao.

Plovilo je izdubljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u jednom komadu drveta, dužine 7,5 metara, širine pola metra, a prema literaturi iz te oblasti, smatra se da su slični čamci pravljeni u 17. veku.

Ona je objasnila da će stručnjaci, koristeći više naučnih metoda, među kojima ultrazvučna analiza, utvrditi kada je čamac napravljen, navodeći da bi restauracija i konzervacija mogla trajati i pet godina.

"Posle toga, na osnovu stručnih preporuka, uslediće obezbeđivanje odgovarajućeg prostora u Loznici za muzejsko izlaganje čamca", rekla je Đedovićeva.

Muzej Jadra u Loznici, čija stalna izložbena postavka obuhvata predmete iz prošlosti tog dela Srbije od praistorije do kraja prošlog veka, do sada nije imao sličan eksponat.

"Do ispitivanja, čamac će biti u Javnom komunalnom preduzeću "Naš dom", gde je premešten iz dvorišta jednog od meštana naselja Jelav, koji ga je, u nameri da ga sačuva od krađe, izvukao iz korita Drine", objasnila je Đedovićeva.

Prilikom otkopavanja iz rečnog korita i prevoza, koje je obavljeno nestručno, oštećeni su pojedini elementi, što bi moglo otežati rad arheologa iz Muzeja nauke i tehnike u Beogradu i Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, kojima je poveren čitav posao.

Pramac čamca su početkom meseca uočili ribolovci, kada je vodostaj Drine bio veoma nizak, a pretpostavlja se da se pojavio pošto je, usled nezapamćenog izlivanja u decembru prošle godine, reka delimično promenila svoje korito.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.