Izvor: B92, 18.Apr.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USVOJEN ZAKON O POREZU NA IMOVINU

Narodna skupstina Republike Srbije usvojila je Zakon o porezu na imovinu u celini. Kako prenosi Radio B92, zakon obuhvata porez na imovinu, porez na nasledje i poklon i porez na prenos apsolutnih prava. Prema ovom zakonu, progresivnom stopom od 0,40 do dva odsto oporezuje se nepokretna imovina. Odredbe ovog Zakona koje se ticu poreza na nepokretnosti primenjivace se od 1. jula ove godine, a odredbe koje se ticu poreza na nasledje, poklon i prenos apsolutnih prava stupaju na snagu osmog dana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od dana objavljivanja zakona u "Sluzbenom glasniku Republike Srbije".

Prema odredbama ovog Zakona predvidjene su progresivne stope oporezivanja. Tako ce se gradjani koji raspolazu imovinom do 6 miliona dinara, odnosno 200.000 DEM, oporezivati po stopi od 0,4 odsto, dok ce za one cija imovina dostize milion maraka porez iznositi 2 odsto. Predlagac Zakona, ministar finansija u Vladi Srbije Bozidar Djelic, na pitanje kakve ce posledice izazvati ovakav nacin oporezivanja imovine gradjana, izjavio je da 'ce efekti na gradjane biti minimalni'. 'Jedino sto imamo je progresivnost za one vece kuce, to je ono sto se zove oporezivanje prema ekonomskoj snazi, ali i ta progresivnost je razumna, nije ona ekstremna koju imaju neke nordijske zemlje', rekao je Djelic, javlja B92.

Skupstina Srbije je u utorak usvojila i Zakon o porezu na dobit preduzeca. Stopa ovog poreza iznosi 20 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.