UST podržao redukovanje rada sudova u vanrednoj situaciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2020, 12:15

UST podržao redukovanje rada sudova u vanrednoj situaciji

Udruženje sudija i tužilaca Srbije pozdravilo je zaključak Visokog saveta sudstva kojim se nalaže da predsednici sudova čije je sedište na teritoriji grada u kojem je proglašena vanredna situacija zbog opasnosti od širenja Covida 19 organizuju rad suda u režimu kakav je važio u vreme vanrednog stanja, u martu i aprilu.

Podjednako odgovoran pristup ovom pitanju UST očekuje u najkraćem roku i od Državnog veća tužilaca, navodi se u saopštenju ovog strukovog udruženja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
UST podseća su pravosudni resursi ograničeni i da je najvažnije da se sačuvaju životi i zdravlje nosilaca pravosudnih funkcija, državnih službenika i nameštenika u pravosudnom sistemu, sve u cilju njegovog nesmetanog funkcionisanja

Povodom jučerašnje reakcije Advokatske komore Srbije kojom se zaključak VS S kritikuje UST napominje da životi i zdravlje nisu manje važni od tuđeg prava na rad, kao i da su isti ti ljudi tokom vanrednog stanja uredno bili na svojim radnim mestima, starajući se da se preduzmu sve radnje koje ne trpe odlaganje, pre svega štiteći prava građana Republike Srbije.

AKS je kritikovala redukovanje rada sudova, kojim bi se, prema stavu advokata, usporio rad pravosuđa, ograničio pristup pravdi i kršilo pravo na rad advokata, uz ocenu da je samo vanredno stanje uslov za redukovanje rada pravosuđa.

UST je tim povodom ukazala da su pojedini advokati tokom vanrednog stanja imali luksuz da samo povremeno i najkraće moguće vreme borave u pravosudnim zgradama, vodeći računa o svome zdravlju i licima sa kojima dolaze u kontakt, dok su sudije i tužioci prvog stepena svakodnevno dolazili u kontakt sa desetinama učinilaca krivičnih dela, nemajući privilegiju da razmišljaju da li žele ili ne žele da rade svoj posao, bez obzira na sveprisutni rizik.

Podseća i da se u ovom trenutku desetine suđenja odlaže upravo zbog izostanaka advokata koji se ne osećaju dobro i imaju svest i odgovornost prema svojim klijentima i kolegama iz pravosuđa, te ne žele da ih izlažu riziku, stavljajući opšti interes ispred advokatske profesije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.