UST: Zablude o smeni tužioca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 12:02

UST: Zablude o smeni tužioca

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) saopštilo je danas da medijski napisi u kojima se navodi da je izborni član Državnog veća tužilaca Predrag Milovanović razrešen ličnom odlukom Zagorke Dolovac dovode deo javnosti u zabludu da je on na bilo koji način sankcionisan ili da se na taj način opstruira postupak protiv Dragoljuba Simonovića.

Udruženje zahteva da Poverenik za samostalnost Branko Stamenković hitno reaguje povodom medijskih natpisa kojim se insinuira >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da predsednik Državnog veća tužilaca Zagorka Dolovac diskrecionom odlukom razrešava Predraga Milovanovića i tako posredno utiče na postupke koje vodi.

Svojevrsno unižavanje svih postupajućih tužilaca u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu je tvrdnja da samo Predrag Milovanović može sa uspehom da vodi predmetni postupak, smatra UST.

U saopštenju se navodi da, prema Zakonu o Državnom veću tužilaca, izborni član Veća može biti samo oslobođen obavljanja funkcije zamenika javnog tužioca za vreme obavljanja funkcije u Veću i to odlukom samog Državnog veća tužilaca, a ne diskrecionom odlukog bilo kog člana, pa ni predsednika ovog tela, Zagorke Dolovac.

Budući da Državno veće tužilaca forimira više stalnih i povremenih radnih tela, u čijem su sastavu i izborni članovi Veća, te radne grupe za praćenje pravosudnih zakona i programa obuke, prirodno je da se određeni broj izbornih članova Veća osolobodi vršenja funkcije, radi normalnog funkcionisanja Veća.

Ovo je uobičajena praksa Veća od njegovog osnivanja, a UST naročito ukazuje da su u prethodnom sazivu Veća zamenici javnih tužilaca bili oslobođeni vršenja funkcije, pa to nije dovođeno u vezu sa bilo kakvim uticajem Zagorke Dolovac na predmete u kojima su postupali.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

UST: Nije tačno da je Predrag Milovanović razrešen ličnom odlukom Zagorke Dolovac

Izvor: Beta, 23.Apr.2021

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) saopštilo je danas da medijski natpisi u kojima se navodi da je izborni član Državnog veća tužilaca Predrag Milovanović razrešen ličnom odlukom Zagorke Dolovac dovode javnost u zabludu da je on sankcionisan, ili da se na taj način opstruira postupak...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.