UST: Neke kolege aktivno učestvovale u izbornoj kampanji, to je neprihvatljivo

Izvor: B92, 16.Dec.2023, 15:31

UST: Neke kolege aktivno učestvovale u izbornoj kampanji, to je neprihvatljivo

Beograd -- Upravni odbor Udruženja sudija i tužilaca Srbije ukazao je danas na neprihvatljivo ponašanje pojedinih kolega koje su aktivno učestvovale u izbornoj kampanji

Kako navode, oni su držali motivacione govore, svesno kršeći Zakon o sudijama i Zakon o javnom tužilaštvu.

UST u saopštenju, pored ostalog, primećuje da oni koji su dužni da ocenjuju da li je postupanje sudija i tužilaca u skladu sa zakonom, to svesno ne rade, dok sa druge strane, ove "nezadovoljne, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << borbene, istinoljubive" sudije i tužioce javno podržavaju politički akteri koji su aktivni učesnici na predstojećim izborima, na koje ovi pozivaju građane da izađu.

"Običan građanin bi rekao da se ovde 'ne zna ko pije, a ko plaća'. Ko sve pije iz tog ćupa ne znamo, ali vrlo dobro znamo ko plaća. Plaća pravosuđe Republike Srbije. Plaćaju hiljade sudija i tužilaca koji za sve ove dane predizborne kampanje, isto kao i u sve druge dane tokom godine, rade svoj posao u sudnicama. Plaćaju sopstvenim obrazom i sopstvenim osećajem odgovornosti prema Ustavu, zakonima, zakletvi koju su položili i građanima, ističe se u saopštenju.

Osvrćući se na navode nekih sudija i tužilaca koji u kampanji govore kako društvene i političke okolnosti zahtevaju da se i oni pobune jer se navodno trenutno radi o zaštiti viših interesa, UST smatra da se to neće dogoditi ukoliko sudije i tužioci budu kršili zakon.

"Iako smo i mi svesni teškog položaja sudija i tužilaca koji ne uživaju potreban stepen zaštite i uvažavanja, kršenjem zakona od strane pojedinih sudija i tužilaca na ovaj način, to se neće izmeniti. Sudije i tužioci su izabrani da primenjuju zakone, ne da ih donose”, naglašava se u saopštenju.

Nezadovoljnim kolegama kojima se ne dopadaju zakoni ove države i žele da ih menjaju, ili izbor onih koji zakone donose, pa i pored jasne zakonske zabrane žele da se upuste u političke aktivnosti i, kako kažu, probude narod iz kolektivne kome, UST poručuje da bi onda trebalo da ostave svoje radne knjižice, katedre i predmete, te plate i beneficije pravosudnih funkcionera i upustite se u političku borbu.

"Kandidujte se za narodne poslanike i ako sednete u klupe Narodne skupštine ili druge klupe drugih grana vlasti, menjajte zakone i upravljajte državom onako kako smatrate da je najbolje. Želimo vam svu sreću. Samo nemojte kršiti zakone u ime svih nas, nego u svoje lično ime i o svom ličnom trošku”, poručuje UST.

Na kraju podseća da Zakon o sudijama propisuje da su etički principi vršenja sudijske funkcije nezavisnost, nepristrasnost, odgovornost i dostojanstvenost, da je sudija dužan da u svakoj prilici održi poverenje u svoju nezavisnost i nepristrasnost i da se u svakoj prilici pridržava Etičkog kodeksa (čl.4 Zakona o sudijama). Istim zakonom je eksplicitno propisano da sudija ne može, između ostalog, biti član političke stranke, niti politički delovati na drugi način (čl.31 Zakona o sudijama), navodi UST.

Takođe, kako dodaje ovo Udruženje, Zakon o javnom tužilaštvu jasno propisuje da nosilac javnotužilačke funkcije ne može biti član političke stranke, kao i da je dužan je da se uzdrži od javnog izražavanja političkih stavova i učestvovanja u javnim raspravama političkog karaktera (čl.54 Zakona o javnom tužilaštvu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.