Izvor: N1 televizija, 16.Feb.2017, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USPRS: Novi zakon donosi virus centralizacije

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković ocenila je da se novim zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ceo sistem centralizuje, iako su sindikati očekivali da će doći do decentralizacije, odnosno prenošenja veće odgovornosti na škole.

Izvor: N1info

Ona je rekla da ovaj zakon pokazuje da se Srbija udaljava od Evrope, jer je evropska tendencija decentralizacija, a ovaj zakon donosi "virus centralizacije".

“Ovim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Nacrtom zakona čitav sistem se centralizuje, a ministar je osoba koja odlučuje o svemu. Nemoguće je više od 2.000 ustanova u Srbiji kontrolisati iz Ministarstva prosvete, to nije ni fizički izvodljivo. Bojimo se velike politizacije, jer ako ministar ne zna koga će postaviti, verovatno će pitati lokalnu samoupravu, a lokalna samouprava će reći da je to neko ko je njima blizak, a to je, u velikom broju slučajeva neko ko je blizak partijama na vlasti”, rekla je Janković.

Ona je, komentarišući radnu verziju zakona koji bi uskoro trebalo da uđe u javnu raspravu, na skupu organizovanom u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, rekla da nisu zadovoljni kako je u zakonu rešeno primanje u radni odnos.

Janković je dodala da je "zakon na prvom mestu stavio otvaranje konkursa kao načina zasnivanja radnog odnosa".

Prema njenim rečima, nedopustivo je uvođenje konkursa kao načina zapošljavanja pre nego što se u sistemu rasporede tehnološki viškovi.

“To bi značilo da bi u sistem ušli novi ljudi, a u sistemu bi ostali ljudi koji nemaju dovoljan broj časova.To bi poskupelo obrazovanje, a ne bi se išlo ka kvalitetu obrazovanja”, istakla je ona.

Prema njenim rečima, sindikati nisu bili ni pozvani da pregovaraju o zakonu.

Član Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Zvonimir Jović rekao je da su tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva prosvete predložili da školski odbori imaju četiri člana iz reda zaposlenih i po dva iz lokalne samouprave i saveta roditelja, što nije prihvaćeno.

Tražili su da sastav i ingerencije Nacionalnog prosvetnog saveta ostanu iste i da ovaj Savet bude proširen, tako da u njega uđu i predstavnici ostalih sindikata, što takođe nije prihvaćeno, već je odlučeno da Savet ima manje članova.

Jović je rekao da su sugerisali i da školski odbori predlažu direktore škola, a da ih ministar imenuje, odnosno da se pri izboru direktora poštuje volja kolektiva - da može da se glasa za više kandidata i da ne može da se odlučuje o kandidatu koji nema više od 50 odsto podrške kolektiva.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Prosvetari protiv zakona - ogromna moć u rukama ministra

Izvor: N1 televizija, 16.Feb.2017

Loš zakon je najgora vrsta tiranije - poručuju u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, uoči javne rasprave o novom Zakonu o osnovama obrazovanja i vaspitanja, u čijoj izradi, kažu, nisu ni bili pozvani da učestvuju...Izvor: N1..Od radne verzije zakona su očekivali decentralizaciju i prebacivanje...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.