Izvor: B92, 07.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USKRSNJI SUSRETI DIJASPORE I OTADZBINE

Beograd -- Uskrsnji susreti dijaspore i otadzbine otvoreni su u utorak u Beogradu pozivom predstavnicima dijaspore da se ne bave politikom i prosloscu i da pomognu matici. Predsednik Veca gradjana Savezne skupstine Dragoljub Micunovic rekao je da je zadatak vlasti da omoguci svima da lako dodju u zemlju i da se tu dobro osecaju. On je pozvao dijasporu da pomogne u premoscavanju jaza Jugoslavije i razvijenog sveta, prvenstveno u oblasti obrazovanja i pomoci siromasnima i socijalno ugrozenima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prema Micunovicevim recima, dijaspora moze da pomogne stipendiranje i brigu o mladima koji odlaze u svet i donose u zemlju znanje.

Savezni ministar unutrasnjih poslova Zoran Zivkovic rekao je da vise nema "podobnih" i "nepodobnih" i da su dobrodosli svi koji zele da se, makar na jedan dan, vrate u maticu. On je rekao da je u proteklih 18 meseci 180.000 ljudi dobilo jugoslovensko drzavljanstvo, po proceduri koja "ne traje predugo" i nije komplikovana. Zivkovic je kazao da nema politickih prepreka da drzavljani SRJ u dijaspori glasaju na izborima u inostranstvu, ali postoje "razlozi racionalne prirode". Kao jedan od razloga on je naveo cinjenicu da bi na svim birackim mestima u diplomatsko-kozularnim predstavnistvima bilo po 20-30 predstavnika strana koje ucestvuju na izborima, te bi bilo tesko obezbediti njihov prevoz i odgovarajuce prostorije za glasanje. Zivkovic je pozvao dijasporu da proceni da li postoje razlozi da svoje iskustvo, znanje i kapital na siguran nacin uloze u Jugoslaviju.

Ucesnike skupa pozdravili su i republicki ministri Dragan Domazet i Vojislav Milovanovic, potpredsednik Privredne komore Jugoslavije Miodrag Nikolic, republicki komesar za izbeglice Sanda Raskovic Ivic, a pozdrave patrijarha Pavla preneo je protojerej stavorofor Mihajlo. Predstavnik organizatora, Asocijacije srpska veza, Aleksandar Vlajkovic je rekao da su susreti "skup pomirenja" i ocenio da ne treba gledati u proslost, vec u buducnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.