Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jul.2016, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USK: Povećali i deficit i troškove za plate

BIHAĆ - Unsko-sanski kanton akumulirao je budžetski deficit na najmanje 70 miliona KM nakon što su prošlu godinu završili u manjku od blizu pet miliona KM, a istovremeno su mjesečna primanja članova Vlade prelazila 3.000 KM, dok ni primanja članova Skupštine nisu zanemariva.

Pri tome je deficit i bio planiran budžetom za prošlu godinu, što nije u skladu sa zakonom, te su ovo bili samo neki od razloga da budžet USK ponovo dobije negativnu ocjenu Ureda za reviziju institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u FBiH, što je ocjena koja je prisutna duže od decenije kada je u pitanju ovaj kanton.

Revizori upozoravaju i da je prikazani prošlogodišnji deficit zapravo i veći za najmanje 1,6 miliona KM jer nisu priznati svi rashodi i izdaci.

"Budžet za 2015. godinu donesen je bez realnog uravnoteženja s obzirom na to da nije zasnovan na ostvarivim prihodima i primicima, posebno od zaduživanja. Od planiranih primitaka od domaćeg zaduživanja od oko 49,6 miliona KM realizovan je kredit od 16,5 miliona KM. Značajno su više planirani i neporezni prihodi", navode između ostalog federalni revizori.

Ističu i da su budžetski korisnici stvarali obaveze iznad odobrenog iznosa, te da ih većina nije sačinjavala izvještaj o namjenskom utrošku transfera.

Revizori su ukazali da je 15,1 milion KM namjenskog novca ranijih godina trošen za tekuću likvidnost, ali taj novac nije vraćen pa time ni korišten za namjenu za koju je bio predviđen. Riječ je, između ostalog, o sredstvima od privatizacije i naknada za šume, a revizori podsjećaju da posuđivanje i trošenje u druge namjene nije uređeno nikakvim propisima.

Takođe, budžet je ostao uskraćen od prihoda od koncesija s obzirom da nisu sve koncesije naplaćivane.

Dok je budžet, i to nakon rebalansa, smanjen na oko 234,8 miliona KM, na plate, naknade i doprinose potrošeno je oko 142,1 milion KM, što je za oko četiri miliona KM više nego godinu prije.

Najveća primanja imali su glavni kantonalni tužilac od 3.898 KM, premijer 3.650 KM, ministri 3.134 KM, predsjedavajući Skupštine 3.309 KM, te profesionalni poslanici 2.632 KM. Ostali poslanici imali su paušale od 2.000 KM do novembra, a potom od 1.800 KM, s tim da imaju i 150 KM naknade za prisustvo na sjednicama, koliko imaju i članovi kolegija i radnih tijela po sjednici uz nakande troškova prevoza.

Plata budžetskih korisnika uvećavala se za 0,6 odsto za svaku godinu staža, što je više od propisanog federalnim propisom. U prošloj godini isplaćen je i regres i to i za prošlu i za 2014. godinu. Na ugovore o djelu, autorske honorare i ugovore o privremenim poslovima potrošeno je oko 1,5 miliona KM. Za reprezentaciju je potrošeno oko 99.000 KM, a neki računi za ugostiteljske usluge su dosezali 5.700 KM, što je bio slučaj kod MUP-a i to za račun iz februara 2014. godine.

Kada su u pitanju transferi, između ostalog, Ministarstvo za pitanja boraca i RVI dalo je 200.000 KM za 16 boračkih udruženja, a dio tog novca je korišten za topli obrok od 15 KM po danu, kao i za naknade za rad predsjednika i generalnog sekretara jednog udruženja.

Tekuća rezerva je trošena, između ostalog, za sponzorstva.

U izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH naznačeno je da se Vlada USK nije očitovala o nacrtu ovog izvještaja, a Skupština USK u nedjelju je smijenila Vladu USK i imenovala novu, ali zbog političkih razmirica.

70 miliona KM akumulirani deficit

234,8 miliona KM budžet nakon rebalansa

142,1 milion KM za plate, naknade i doprinose

3.898 KM primanja glavnog kantonalnog tužioca

3.650 KM primanja premijera

3.134 KM primanja ministra

3.309 KM primanja predsjedavajućeg Skupštine

2.632 KM primanja profesionalnih poslanika

2.000 KM poslanički paušal + 150 KM za prisustvo na sjednicama

150 KM dodatno članovi kolegijuma i radnih tijela po sjednici + troškovi prevoza

1,5 miliona KM ugovori o djelu, autorski honorari

99.000 KM reprezentacija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.