USEVI PRETRPELI OGROMNU ŠTETU

Izvor: Kurir, 05.Avg.2010, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USEVI PRETRPELI OGROMNU ŠTETU

KRAGUJEVAC - Šteta na usevima na području deset opština koje od grada brani radarski centar Bešnjaja deset puta je veća u prvoj polovini ove godine nego u celoj prošloj, izjavila je šef Radarskog centra Bešnjaja Svetlana Biljić.

Prema njenim rečima, lane je nevreme štetu nanelo na usevima zasejanima na oko 500 hektara, a zaključno sa 15. julom ove godine, vremenske nepogode oštetile su poljoprivredne kulture na površini od 5.600 hektara.

"Razlog ovih poražavajućih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << podataka pored vremenskih neprilika su i nedostatak protivgradnih raketa, a time i nemogućnost protivgradnih stanica da na vreme reaguju", rekla je Biljićeva i dodala da sada 50 od 135 protivgradnih stanica Radarskog centra "Bešnjaja" nema ni jednu jedinu raketu, a većina ih ima još samo po jednu ili dve.

Naglasivši da ni centralni magacin u Ratkovcu nema nijednu protivgradnu raketu, Biljićeva je rekla da je u 2009. utrošeno oko 1.200 protivgradnih raketa, a do danas u ovoj godini 894, a sezona odbrane od grada traje do 15. oktobra.

"Zbog alarmantnog stanja usled nedostatka raketa obratili smo se i lokalnoj samoupravi Kragujevca od koje smo zatražili pomoć u nabavci protivgradnih raketa, jer na potrebe ovog centra nisu adekvatno reagovali nadležni u Republičkog hidrometeorološkom zavodu", rekla je Biljićeva.

Radarski centar "Bešnjaja", jedan od 13 u Srbiji, od grada brani opštine Batočina, Knić, Kragujevac, Lapovo, Jagodina, Paraćin, Rekovac, Ćuprija, Vrnjačka Banja i Kraljevo.

U lokalnim samoupravama kažu da nemaju ingerencije da nabavljaju protivgradne rakete, ali, prema informacijama kojima raspolaže Biljićeva, obratiće se za pomoć Vladi Srbije da bi se izbeglo da šteta od nevremena bude ove godine katastrofalna po poljoprivrednike.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šteta deset puta veća nego u prošloj godini

Izvor: S media, 05.Avg.2010

Šteta na usevima na području deset opština koje od grada brani radarski centar Bešnjaja deset puta je veća u prvoj polovini ove godine nego u celoj prošloj, izjavila je danas šef Radarskog centra Bešnjaja Svetlana Biljić...Prema njenim rečima, lane je nevreme štetu nanelo na usevima zasejanima...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.