USAID pomaže razvoj srpskog civilnog društva

Izvor: RTS, 01.Okt.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USAID pomaže razvoj srpskog civilnog društva

Srbija će za razvoj građanskog društva dobiti od USAID-a 4,3 miliona dolara bespovratne pomoći, najavio potpredsednik Vlade Božidar Đelić. SAD drugi najveći donator bespovratnih sredstava u Srbiji, rekao Đelić.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) odobriće dodatnih 4,3 miliona dolara bespovratne pomoći za razvoj građanskog društva u Srbiji, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić.

Đelić je na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za novinare u Vladi Srbije istakao da je SAD drugi najveći donator bespovratnih sredstava Srbiji, jer je od 2001. godine odobrila više od 500 miliona evra za unapređenje administracije, energetskog sistema i za druge potrebe građana i privrede u Srbiji.

"U ovom slučaju radi se o razvoju aktivnosti Instituta za održivu zajednicu, koji poslednje tri godine sprovodi program vredan 14 miliona dolara, posredstvom koga je već finansirano 200 projekata, koje su sprovele nevladine organizacije", istakao je Đelić.

Potpredsednik Vlade je ukazao da će realizacija tog programa biti dodatna podrška tolerantnoj Srbiji, koja želi da pokaže da su svi koji dođu u našu zemlju dobrodošli, nezavisno od njihovog političkog mišljenja, etničke pripadnosti, seksulane orijentacije i drugih opredeljenja.

Direktor misije USAID-a za Srbiju Majkl Harvi istakao je da će sredstva koja će USAID dodatno odobriti biti realizovana kroz program "Incijative javnog zagovaranja građanskog društva Srbije" i to kao direktna pomoć građanima.

Veći broj stipendija

Harvi je istakao da nova finansijska pomoć treba da pomogne srpskim građanima da se suoče sa pitanjima, kao što su zaštita životne sredine, borba protiv siromaštva, olakšanje života starijim ljudima i rešavanju drugih problema sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Majkl Harvi je podsetio da američka vlada još od polovine devedesetih godina pruža pomoć građanskom društvu u Srbiji i naglasio da Srbija i SAD treba da učine sve da Srbija postane punopravni član Evropske unije.

Komentarišući inicijativu građana povodom tragične smrti francuskog državljanina u Beogradu, Harvi je rekao da je za svaku pohvalu ono što vlada Srbije i građani čine da pokažu da to nije pravo lice Srbije i da je to dokaz građanske inicijative na koju Srbija treba da bude ponosna.

Šef misije Instituta za održive zajednice u Srbiji Albert Sevalos rekao je da će dodatni novac omogućiti da se dodeli veći broj stipendija nego prethodnih godina u Srbiji.

Dodao je da ta misija trenutno prima prijave organizacija koje su zainteresovane da rade u oblasti zaštite životne sredine, društvenih i ekonomskih prava i promocije odgovornosti vlasti. Rok za podnošenje prijava je 15. oktobar.

Dodatna sredstva za građansko društvo u Srbiji biće upotrebljena za finansiranje većeg broja projekata organizacija građanskog društva, za jačanje javnog zagovaranja na osnovnom nivou kroz veliki broj regionalnih obuka, kao i za dalje finansiranje strateških inicijativa koje uključuju građane i pomažu izgradnju bolje budućnosti za Srbiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.