Izvor: B92, 02.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URUCEN HASKI POZIV PORODICI GENERALA PANDUREVICA

Banja Luka -- Pripadnici Sfora, u pratnji medjunarodne i lokalne policije, drugi put za poslednjih 10 dana, proveravali su da li se general Vojske Republike Srpske Vinko Pandurevic nalazi u porodicnoj kuci kod Sokoca. Istovremeno, poternice s likovima Radovana Karadzica i Ratka Mladica, nakon Banjaluke i Pala, pojavile su se i u okolini Bijeljine. Kako javlja dopisnik Radija B92 Zoran Zuza, americki vojnici iz sastava SFOR predali su porodici Pandurevic kovertirani poziv za predaju generala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pandurevica u roku od 20 dana. Koverat je, prema izjavama ocevidaca, primio Vinkov otac Jovan, koji je nezvane goste ponudio rakijom i pozvao ih da udju u kucu i uvere se da u njoj ne zivi njegov sin. Prethodno su NATO vojnici bornim kolima i dzipovima blokirali sve prilaze selu u kom se nalazi kuca Pandurevica. U akciji su ucestvovala i 2 helihoptera, od kojih se jedan spustio u neposrednu blizinu kuce. Pandurevici su prvi put poseceni 20. januara ove godine, kada su slavili krsnu slavu, ali ni tada NATO vojnici nisu koristili silu niti ulazili u kucu. Optuznica koja generala Pandurevica tereti za genocid nad bosanskim muslimanima u Srebrenici otpecacena je 14.

decembra prosle godine i od tada traju kontakti bivseg ratnog komandanta Zvornicke brigade VRS s vlastima ovog entiteta. U subotu su se u mestu Janja kod Bijeljine pojavile poternice s likovima Radovana Karadzica i generala Ratka Mladica, na kojima se nudi nagrada od 5 miliona dolara za informacije o najtrazenijim haskim optuzenicima. S poternicama iz Janje desilo se isto kao i onima koje su u protekla 2 dana lepljene po Banja Luci i Palama, pocepane su svega nekoliko casova nakon sto su zalepljene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.