UPOZORENJE ZA SVE KOJI LETUJU ŠIROM JADRANA: Očekuju se snažne grmljavinske oluje i veliki pljuskovi, evo i kada

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2023, 19:45

UPOZORENJE ZA SVE KOJI LETUJU ŠIROM JADRANA: Očekuju se snažne grmljavinske oluje i veliki pljuskovi, evo i kada

Nadolazi hladan front sa zapada

Širom Jadrana preovladava sunčano i pravo letnje vreme, uz temperature vazduha od 28 do 32°C, dok se temperatura mora kreće od 23 do 25°C. Nažalost, vrlo brzo očekuje se pogoršanje vremena.

Već u petak krajem dana i tokom večeri na severnom Jadranu očekuje se naoblačenje sa kišom i grmljavinom, uz olujne nepogode. Na prvom udaru ovih nepogoda naći će se Istra.

U noći ka suboti ovo pogoršanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vremena sa grmljavinskim olujama širiće se dalje preko Dalmacije na jug i do jutra će stići i do crnogorskog primorja.

Dakle, tokom vikenda na crnogorskom primorju očekuju se povremeno obilniji pljuskovi sa grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i veoma obilnim pljuskovima, pri čemu bi u kratkom vremenskom intervalu palo i preko 50 mm kiše po kvadratnom metru, uz pojavu lokalnih poplava i bujica.

Osim hrvatrskog i crnogorskog primorja, obilniji pljuskovi i nepogode pogodiće i Hercegovinu, unutrašnje delove Dalmacije, ali i veći deo kopnene Crne Gore, Hrvatske i BiH.

U subotu će najintenzivnije grmljavinske oluje biti na jugu Dalmacije i na crnogorskom primorju.

Zbog očekivanih vremenskih (ne)prilika za vikend se na napomenutnom području, a naričito duž Jadrana preporučuje ogroman oprez na otovorenom i na samom moru, a oprez je neophodan i u saobraćaju, jer se ponegde očekuju vrlo obilne padavine, uz lokalne poplave, bujice i odrone.

Ovakva vremenska situacija potrajaće i drugog dana vikenda, ali uz postepeno smirivanje vremena tokom dana i uz potpuni prestanak do kraja dana, tako da se sunčano i pravo letnje vreme ponovo vraća od ponedeljka.

Inače, iako se tokom vikenda u oblasti Jadrana očekuju pada, neće doći do zahlađenja, tako da će maksimalne tempetrature biti od 27 do 30°C, a one minimalne tokom noći oko 20°C.

Leta na Jadranu odlikuju se vedrim i sušnim vremenom, a takvo vreme prekidaju samo retka pogoršanja, najčešće pri prodoru hladnog fronta. Ipak, najavljeno pogoršanje biće nešto izraženije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.