UPOZORENJE: Mine iz Bosne i Hrvatske stižu Savom!

Izvor: Kurir, 23.Maj.2014, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPOZORENJE: Mine iz Bosne i Hrvatske stižu Savom!

Elementarna nepogoda nema granica i mine ne poznaju granice, navode u centru za razminiranje

Predstavnici centara za razminiranje Hrvatske, Srbije i BiH dogovorili su se danas u Županji da svakodnevno razmenjuju informacije o stanju na minski sumnjivim područjima, dok se ne smiri situacija posle poplava koje su pogodile te tri države.

"Elementarna nepogoda nema granica i mine ne poznaju granice" rekao je posle sastanka direktor Hrvatskog centra za razminiranje Dražen >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Jakopec, prenela je agencija Hina.

On je najavio da će se na područjima pogođenima poplavama, čim se za to stvore uslovi, početi s ponovnim obeležavanjem minski sumnjivih područja.

U županjskoj Posavini, koja je najviše pogođena poplavama, pod vodom je oko 2,5 kvadratnih kilometara minsko-sumnjivog područja.

Direktor Centra za razminiranje Srbije Branislav Jovanović rekao je da, iako Srbija nema minsko-sumnjivih površina, postoji velika opasnost od toga da minsko-eksplozivne naprave doplutaju Savom i ugroze stanovništvo uz reku.

Voditelj Regionalne kancelarije Brčko bosansko-hercegovačkog Centra za uklanjanje mina Esad Aletić kazao je da se u poplavljenim područjima u BiH, pod vodom nalazi 30 miliona kvadratnih metara minsko-sumnjivih površina.

Prema njegovim rečima, najteža je situacija na području Orašja, Domaljevca, Šamca i Distrikta Brčko.

"Ova nesreća nas je ujedinila. Pokušavamo da odgovorimo svim problemima, ali biće jako teško" rekao je Aletić.

On je ukazao da posebnu opasnost predstavljaju minsko-eksplozivne naprave i oružje koje mnogi drže u podrumima i kućama koje su sada poplavljene.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.