UNS protiv izmena Krivičnog zakona

Izvor: B92, 17.Dec.2012, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS protiv izmena Krivičnog zakona

Beograd -- Udruženje novinara Srbije razočarano ukidanjem odredbe u Krivičnom zakoniku koja je krivično-pravnu zaštitu novinara izjednačavala sa zaštitom službenih lica.

U svom saopštenju UNS je podsetio da je za ugrožavanje novinara na radnom zadatku bila zaprećena kazna od jedne do osam godina, a da je u predlogu Krivičnog zakonika koji je Vlada Srbije uputila Skupštini taj član izbrisan.

"UNS ističe da bi ukidanjem tog člana novinari izgubili ono za šta su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se borili i izborili pre tri godine i podseća da pretnje novinarima i dalje u značajnoj meri krše slobodu izražavanja, zbog čega su i dalje neophodne strože sankcije za pretnje i napade na novinare", navodi se u saopštenju.

Udruženje novinara je pozvalo političke stranke da podnesu amandman na taj predlog kako bi se novinarima omogućila bolja krivično-pravna zaštita, s obzirom na to da obavljaju posao od javnog značaja.

"UNS podseća da se premijer Ivica Dačić javno zalagao za krivično-pravnu zaštitu novinara jednaku krivično-pravnoj zaštiti službenih lica. UNS stoga poziva premijera da se zauzme za bolju krivično-pravnu zaštitu novinara", navodi se u saopštenju UNS-a.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iz zakona izbrisana zaštita novinara

Izvor: Mondo, 17.Dec.2012

UNS protestuje što je u predlogu Krivičnog zakonika izbrisan član kojim je krivično-pravna zaštita novinara bila izjednačena sa onom koju imaju službena lica...Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je danas što je u predlogu Krivičnog zakonika koji je Vlada Srbije uputila na usvajanje...

Nastavak na Mondo...

Novinarstvo od 2013. korak nazad­?

Izvor: Radio Centar 987, 17.Dec.2012

Udruzenje novinara Srbije (UNS) razocarano je ukidanjem krivicno-pravne zastite novinara koja je do sada postojala u Krivicnom zakoniku (clan 138, stav 3). U predlogu Krivicnog zakonika koji je Vlada ..

Nastavak na Radio Centar 987...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.