UNS o konkursu za direktora Tanjuga

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS o konkursu za direktora Tanjuga

Beograd -- Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od Vlade Srbije da poništi konkurs za direktora Novinske agencije Tanjug i da raspiše novi konkurs.

UNS to traži zato što Vlada "objavljivanjem nepotpunog konkursa i odlaganjem izbora direktora stvara nepotrebnu neizvesnost i otežava rad nacionalne novinske agencije".

Pres služba UNS-a u saopštenju navodi da je konkurs objavljen u Službenom glasniku 12. jula 2013, da nakon šest meseci niko nije izabran, da su se UNS-u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obraćali kandidati koji su konkurisali tvrdeći da, zbog propusta pri raspisivanju konkursa, nisu dostavili sve potvrde, zbog čega strahuju da bi mogli biti neravnopravno tretirani.

UNS, naime, navodi da je nakon raspisivanja konkursa Skupština Srbije prihvatila tumačenje Zakona o javnim preduzećima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prema kojem su kandidati za direktora dužni da dostave i potvrdu o nekažnjavanju, čije dostavljanje nije traženo konkursom za direktora Tanjuga.

UNS zato traži da Vlada Srbije ili raspiše novi konkurs ili omogući svim kandidatima da naknadno dostave potrebnu dokumentaciju.

Takođe, u saopštenju UNS-a navodi se da je direktorki Tanjuga istekao mandat, te da "Vlada objavljivanjem nepotpunog konkursa i odlaganjem izbora direktora stvara nepotrebnu neizvesnost i otežava rad nacionalne novinske agencije".

Tanjug: Netačni navodi UNS

Novinska agencija Tanjug saopštila je da nisu svi navodi iz UNS tačni.

Saopštenje Tanjuga prenosimo integralno:

U saopštenju UNS-a povodom konkursa za izbor direktora Novinske agencije Tanjug navedeno je, slučajno ili namerno, nekoliko netačnih činjenica, koje mogu dovesti javnost u zabunu.

Nije, naime, tačno da je aktuelnom direktoru Tanjuga istekao mandat - Vlada Srbije imenovala je 23. jula 2009. godine, takođe na osnovu javnog konkursa, Branku Đukić za direktora Tanjuga, na period od pet godina.

Nije tačno ni da su kandidati mogli biti u zabludi u pogledu uslova konkursa, pa ni kad je reč o obavezi da, pored ostalog, dostave dokaze o nekažnjavanju, što je, inače, predviđeno svim konkursima za izbor direktora javnih preduzeća.

Dakle, konkurs koji je Vlada raspisala za direktora Agencije nije bio nepotpun.

Konačno, Vlada ne otežava rad nacionalne novinske agencije, kako to navodi UNS, a neizvesnost, koja se takođe pominje u saopštenju Udruženja, tiče se samo kandidata koji su se javili na konkurs, ali nije i problem zaposlenih u agenciji, niti agencije kao takve.

UNS se, inače, nikada nije interesovao za rad Tanjuga, ni ranije, kada je rad agencije zaista bio otežan i kada je bila opterećena dugovima, ni danas, kada posluje pozitivno.

UNS se jedino interesovao za dug koji je Tanjug imao na ime neplaćenog zakupa prostora u kojem je radio nekadašnji Tanjugov Međunarodni pres centar, a dug je aktuelni direktor nasledio od svojih prethodnika.

Konačno, Tanjug je taj dug, u iznosu od ukupno 8.317.779 dinara, u potpunosti izmirio.

Tanjug ne spori da UNS ima pravo da traži od vlade da raspiše novi konkurs, ali ne iz razloga koje je naveo jer ti razlozi ne stoje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.