UNS i NUNS kritikuju Sašu Radulovića

Izvor: RTS, 28.Sep.2017, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS i NUNS kritikuju Sašu Radulovića

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije kritikovali su ponašanje lidera pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića koji je, kako su ocenili, u Skupštini Srbije vređao novinarke "Politike", "Tanjuga", "Foneta" i "Bete”.
Udruženje novinara Srbije je osudilo i kao neprihvatljivo ocenilo ponašanje Saše Radulovića koji je, saopštio je UNS, u Skupštini vređao novinarke Politike, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tanjuga, Foneta i Bete i pozvalo ga da prestane tako da se ponaša.
U saopštenju UNS je naveo da je Saša Radulović novinarki Politike Mirjani Čekerevac rekao je da je njen tekst o amandmanima koji je DJB podneo na prosvetne zakone "sramotan i manipulatorski", a novinarkama agencija Tanjug, Fonet i Beta da "oni rade, ali njihov rad niko ne prenosi".
Mirjana Čekerevac rekla je UNS-u da joj se za 27 godina, koliko izveštava iz Skupštine, tako nešto nije dogodilo.
"I vlast i opozicija su uglavnom nezadovoljni mojim tekstovima, ali ja sam onda zadovoljna jer znam da je to to. Više od 27 godina ovo radim, znam da političari umeju da budu ljuti, ali me nikada nisu vređali.
Ipak, nisam mnogo iznenađena ponašanjem Radulovića, jer se on tako ponaša prema svima", rekla je Mirjana Čekerevac.
Rekla je da joj je bilo žao kada je ponizio i uvredio kolege iz agencija praktično im rekavši da je njihov rad nebitan.
"Može on da misli o medijima i radu novinara šta god hoće, ali ne može da vređa. To je vrhunski bezobrazluk i to je nedopustivo", rekla je Mirjana Čekerevac.
Novinarka agencije Beta Žana Obradović rekla je UNS-u da se sa tri koleginice dogovorila da ne odu na konferenciju koju je Radulović držao pola sata nakon što ih je uvredio.
"Rešile smo da ne odemo na konferenciju, iako smo samo nas četiri izveštavale juče sa Skupštine. Nije mi se ovo ranije događalo", rekla je Žana Obradović.
Iz pokreta Dosta je bilo UNS-u su rekli da će se "javiti kada provere da li Saša Radulović želi da komentariše događaj", ali odgovor do sada nismo dobili.
UNS je naveo da ovo nije prvi put da Radulović vređa novinare.
Radulović je u junu prošle godine odbio da odgovara na pitanja novinara Tanjuga, Studija B i Pinka jer, kako je rekao, "nisu novinari", a medije u kojima rade nazvao "blatoidima".
Udruženje je istaklo da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu s javnim interesom.
NUNS: Neprimereno ponašanje Radulovića
Nezavisno udruženje novinara Srbije kritikovalo je Sašu Radulovića zbog, kako se navodi, neprimerenog ponašanja prema novinarima i medijima.
"NUNS podseća Radulovića da su nosioci javnih funkcija dužni da se prema novinarima ponašaju odgovorno i bez ikakve diskriminacije. Svoje nezadovoljstvo ili neslaganje sa medijskim sadržajima mogu izraziti na zakonom propisan način - demantijem, ili žalbama regulatornom (REM) i samoregulatornom telu (Savet za štampu)", navodi se u saopštenju.
Nezavisno udruženje novinara Srbije je saopštilo da je lider Pokreta Dosta je bilo juče u Skupštini Srbije vređao novinarke Politike, Foneta, Bete i Tanjuga, kritikujući medije jer, kako je rekao, nisu preneli ništa o njegovim amandmanima kojima se traže besplatni udžbenici za učenike.
NUNS je podsetio da je i ranije kritikovao Sašu Radulovića zbog uvredljivog ponašanja prema novinarima i medijima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.