UNS: Usvajanjem autentičnog tumačenja Zakona, mediji najzad u rukama zaposlenih

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Feb.2016, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Usvajanjem autentičnog tumačenja Zakona, mediji najzad u rukama zaposlenih

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozdravilo je današnju odluku Skupštine Srbije da usvoji autentično tumačenje Zakona o javnom informisanju i medijima i ocenilo da će na taj način, nakon pet meseci opstrukcije od strane Agencije za privatizaciju, biti omogućen prenos kapitala bez naknade zaposlenima u medijima.

UNS je u saopštenju podsetio da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da kapital neprodatih medija, kao i medija za koje nije raspisan poziv za prodaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pripada zaposlenima i bivšim zaposlenima koji na to imaju pravo.

"Međutim, prvim rešenjem od 4. septembra, Agencija za privatizaciju je to pravo najpre suspendovala RTV Vranje, nakon čega je zaustavljen prenos kapitala bez naknade za sve medije koji nisu dobili kupca", naveo je UNS.

To udruženje je pozvalo Ministarstvo privrede da u najkraćem roku donese rešenja o prenosu kapitala bez naknade za sve neprodate medije, a novinare i medijske radnike koji imaju pravo na upis besplatnih akcija da iskoriste svoje pravo da postanu vlasnici medija u kojima su zaposleni ili u kojima su radili.

Po evidenciji UNS-a na kapital medija bez naknade imaju pravo zaposleni i bivši zaposleni u RTV Vranje, RTV Bor, RTV Preševo, RTV Bujanovac, RTV Trstenik, Radio Subotici, Radio Odžacima, Radio Zrenjaninu, RTV Bačka Palanka, Dnevniku AD, "Reči radnika" iz Aleksinca, Radio Bačkoj iz Bača, "Našem glasu" iz Smedereva i RTV Bačka Palanka.

Dodaje se da bi pravo na prenos kapitala bez naknade imali i zaposleni i bivši zaposleni u Tanjugu ukoliko bi Vlada poništila odluku o gašenju te novinske agencije.

Skupštna Srbije usvojila je danas autentično tumačenja člana Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi se razrešile nejasnoće o načinu na koji se vlasništvo nad akcijama medija koji nisu privatizovani, prenosi zaposlenima.

Prema tom tumačenju, odredbe člana 142 Zakona treba razumeti tako da u postupku prenosa kapitala izdavača i medija zaposlenima bez naknade, zaposleni ostvaruju pravo na prenos kapitala za koji nije objavljen javni poziv za prodaju, na način da se prenos kapitala izvrši u celosti, bez ograničenja koji se odnosi na ukupnu nominalnu vrednost za svaku punu godinu radnog staža u radnom odnosu, ali najviše za 35 godina provedenih u radnom odnosu kod tog izdavača medija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.