UNS: Prošle godine reagovano u 36 slučajeva napada i pritisaka

Izvor: RTS, 20.Feb.2017, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Prošle godine reagovano u 36 slučajeva napada i pritisaka

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je u prošloj godini evidentirano 59 slučajeva u kojima su se novinari i medijski radnici žalili UNS-u na fizičke i verbalne napade ili pritiske, ili su takvi slučajevi objavljeni u medijima.
U saopštenju se navodi da je UNS reagovalo u 36 slučajeva napada i pritisaka.
Od 59 slučajeva, 41 se odnosi na fizičke napade i pretnje, a nadležnima je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prijavljen skoro svaki drugi, odnosno 21 slučaj, saznali smo od koleginica i kolega.
U protekloj godini bilo je 10 fizičkih napada, 18 puta je kolegama verbalno prećeno, a četiri puta im je zabranjen ulazak i izveštavanje sa događaja.
Preko društvenih mreža, pretnje je prošle godine dobilo sedam koleginica i kolega, u tri slučaja novinari su posumnjali da su praćeni, tri puta im je zabranjeno fotografisanje, a zabeležena su i dva napada na kuću zaposlenog u mediju i samu medijsku kuću.
Sajt jednog medija oboren je u prošloj godini, a u još 11 slučajeva koleginice i kolege bile su izložene različitim vrstama pritisaka, navodi UNS.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

UNS: U 2016. evidentirano 59 napada na novinare

Izvor: N1 televizija, 20.Feb.2017

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je u prošloj godini evidentirano 59 slučajeva u kojima su se novinari i medijski radnici žalili UNS na fizičke i verbalne napade ili pritiske, ili su takvi slučajevi objavljeni u medijima...U saopštenju se navodi da je UNS reagovalo u 36 slučajeva napada...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.