UNS: Građani mogu da se žale na izveštavanje novinara

Izvor: RTS, 11.Avg.2014, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Građani mogu da se žale na izveštavanje novinara

Udruženje novinara Srbije saoštilo je da se građani mogu žaliti na Sudu časti UNS-a na kršenje etičkih standarda u izveštavanju o ubistvu petnaestogodišnje Tijane Jurić, ali i u svim drugim slučajevima.

Sud časti UNS-a ima nadležnost nad pojedincima koji su članovi udruženja, te je potrebno da žalba sadrži ime i prezime novinara na čije izveštavanje se žalba odnosi i medijski sadržaj na koji se pojedinac ili organizacija žale, prenosi Beta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Žalba može biti poslata poštom na UNS, Resavska 28/I, 11000 Beograd, ili imejlom na press@uns.org.rs.

Odluke Suda časti UNS-a su javne i objavljuju se na sajtu te organizacije.

Za odlučivanje o kršenju etičkih standarda štampanih medija i internet portala zadužen je Savet za štampu, koji ima nadležnost nad medijima, a ne nad autorima teksta, i njima izriče opomene koje su javne.

Medij koji je prekršio Kodeks novinara Srbije dužan je da odluku objavi.

Mogućnost da se žale Savetu imaju građani i organizacije oštećene pisanjem štampanih medija i internet portala, a žalba može biti poslata poštom na agresu Savet za štampu, Ljube Jovanovića 9C, 11000 Beograd i imejlom na zalbe@savetzastampu.rs.

Potrebno je da se uz popunjen obrazac, koji se preuzima na sajtu www.savetzastampu.rs/cirilica/podnesite-zalbu, dostavi kopija teksta ili link ka tekstu, a treba navesti u kom mediju je tekst objavljen i datum objavljivanja.

Protest na izveštavanje medija građani mogu uputiti i Asocijaciji medija, koja kao poslovno udruženje okuplja izdavače medija u Srbiji.

Nadležnost nad elektronskim medijima pripada Republičkoj radiodifuznoj agenciji, koja odlučuje o televizijama i radio stanicama koje su prekršile Kodeks ponašanja emitera.

U odnosu na sudove časti i Savet za štampu, koji odlučuju po žalbama, RRA je dužan da, osim na predstavke, reaguje i sam kada uoči kršenje Kodeksa, navodi se u saopštenju UNS-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.