UNRWA: Blokirana pošiljka za Pojas Gaze stoji u izraelskoj luci

Izvor: B92, 11.Feb.2024, 21:01

UNRWA: Blokirana pošiljka za Pojas Gaze stoji u izraelskoj luci

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima na Bliskom istoku (UNRWA) suočava se sa sve većim administrativnim preprekama od Izraela.

Humanitarna pošiljka hrane koja je jednaka mesečnim zalihama, stoji blokirana u izraelskoj luci, rekao je danas šef UNRWA Filipe Lazarini.

Izrael je optužio 12 članova osoblja UNRWA da su umešani u Hamasov smrtonosni napad na Izrael 7. oktobra, zbog čega su pojedine zemlje odustale od dodatnog finansiranja Agencije UN. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

UNRWA je otpustila osoblje koje je optuženo za umešanost u napad i pokrenuta je istraga, preneo je Rojters.

"Ovde je, zasad, raspoloženje prema agenciji neprijateljsko, ali bilo je nekih odluka koje počinju da utiču na mogućnost agencije da radi kako treba", izjavio je Lazarini u petak.

On je rekao da je UNRWA obaveštena da luka Ašdod više ne može da radi sa UNRWA, nakon instrukcija izraelskih vlasti.

Kao rezultat, isporuka iz Turske, u kojoj je 1.049 kontejnera sa hranom i dovoljna je da prehrani 1,1 miliona ljudi mesečno, blokirana je u luci, rekao je Lazarini i dodao da je obavestio Tursku o blokadi.

Turska zasad nije komentarisala blokadu, dok je portparol ministarstva finansija rekao da je pitanje u rukama pravnog savetnika vlade, ali nije govorio više o tome.

Do blokade je došlo nakon što su izraelske vlasti optužile UNRWA da su znale da je Hamas imao štab ispod objekta te agencije u Gazi, ali je Lazarini negirao tako nešto.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac zatražio je da Lazarini momentalno napusti funkciju šefa UNRWA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.