Izvor: B92, 30.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNPROFOR: Kriv i Norac

Zagreb -- Na suđenju Norcu i Ademiju pročitani su novi dokumenti UNPROFOR-a u kojima se hrvatske snage terete za etničko čišćenje srpskih sela.

Nakon sličnih dokumenata, koji su čitani na jučerašnjoj raspravi, u kojima pripadnici UNPROFOR-a u svojim izveštajima sa terena kao krivca za zločine po komandnoj odgovornosti navode tadašnjeg komandanta Vojne oblasti Gospić Rahima Ademija, u danas pročitanim dokumentima kao krivac se navodi i komandant 9. gardijske brigade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mirko Norac.

Norac se u dokumentu UN-a, sastavljenom pola godine nakon akcije sprovedene u septembru 1993., navodi kao komandant glavne jedinice odgovorne za uništavanja i zločine u srpskim selima, a u ta je sela, prema izveštaju, UNPROFOR ušao nakon povlačenja Hrvatske vojske.

Prema njihovom izveštaju, na nekim uništenim srpskim kućama vojnici pod komandom Mirka Norca su čak ostavili svoje potpise i grafite s oznakama svoje brigade.

U izveštaju se spominju i leševi civila s tragovima ranjavanja, mučenja i sakaćenja pre smrti i da je uništavanje sela sprovedeno prema jasnom obrascu, a da je do njega došlo nakon što su Srbi prestali da pružaju otpor.

"To je tipičan primer kako se vodio rat na Balkanu, a čini se da se tako i oduvek vodio", navodi se u zaključku izveštaja UNPROFOR-a.

Norčeva obrana UNPROFOR-ov dokument smatra nepouzdanim jer se, kako

kažu, zasniva na subjektivnom, nestručnom i pristrasnom izveštaju UN-ovih jedinica, za koje tvrde da su bile protivhrvatski orjentisane i da su za sve na terenu optuživale Hrvatsku vojsku.

Na današnjoj raspravi su pročitana i dva izveštaja o medicinskoj istrazi - američkog patologa Roberta Kiršnera, kog je angaživalo udruženje "Lekari za ljudska prava" i Zavoda za sudsku medicinu iz Rijeke o obdukciji 52 tela koja su bila namenjena za razmenu.

Za razliku od stranih izveštaja, riječki patolozi su konstatovali da je većina ubijenih stradala od prostrelnih ili eksplozivnih rana nanetih iz veće daljine, a izuzetak su bila dva tela za koja su zbog rana nanetih iz blizine posumnjali da je reč o samoubistvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.