Izvor: B92, 26.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK PREUZEO ALBANSKE ZATVORENIKE

Merdare -- Vlasti Srbije predale su u utorak poopdne policiji UNMIK-a 146 kosovskih Albanaca, koji su bili u zatvorima u Srbiji, a u skladu sa sporazumom beogradskih vlasti i medjunarodne administracije u pokrajini.

Autobusi sa oznakama Ujedinjenih nacija, u kojima su se nalazili osudjenici, presli su nesto posle 16 sati administrativnu granicu Srbije i Kosova u mestu Merdare, javlja dopisnik Radija B92 Ljiljana Danilovic.

"Rec je o izvrsavanju medjunarodnih obaveza, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su potpisali predstavnici Jugoslavije i UNMIK. Ovim premestanjem nisu obuhvaceni Albanci koji su izvrsili krivicna dela na teritoriji uze Srbije, sto podrazumeva da medju njima nisu i lica koja su pocinila krivicna dela na jugu Srbije", rekao je novinarima u Merdaru Goran Jovicic, zamenik generalnog sekretara Vlade Srbije, dodajuci da su albanski zatvorenici preuzeti iz vise zatvora u Srbiji. "Oni su prikupljani iz zrenjaninskog, sremskomitrovackog zatvora, iz Sremske Mitrovice tu je 42, i iz zatvora lociranih blize Nisu 104 zatvorenika", rekao je Jovicic. On je dodao da ce uskoro biti usvojen sporazum o premestanju srpskih zatvorenika sa Kosova, koji je potpisan prosle sedmice, kao i da ce nakon toga srpski zatvorenici biti premesteni sa Kosova na teritoriju uze Srbije.

Pripadnici KFOR nisu dozvolili novinarima da se priblize drugoj strani prelaza, uz obrazlozenje da nije bezbedno. Na punktu se saznaje da se sa kosovske strane prelaza nalazilo tri hiljade kosovskih Albanaca, koji su albanskim i americkim zastavama docekali svoje sunarodnike.

Komentarisuci prebacivanje albanskih zatvorenika, Vladimir Bozovic iz Kordinaciong centra za Kosovo i Metohiju kaze da je celu ovu operaciju trebalo izvesti mnogo ranije, a ne par dana uoci roka koji je postavio Kongres SAD. Na pitanje kada ce Srbi zatvoreni na Kosovu biti prebaceni u Srbiju, Bozovic odgovara: "Imamo samo 2 osudjenika koja su pravosnazno osudjena i treba prvo oni da se izjasne o tom prebacivanju, a posle toga moramo ubrzati procese koji jos nisu pravosnazni i na osnovu njihovih zahteva odlucivati o premestaju. Tu nema nikavog roka, to ce se ubrzo resavati", kaze Bozovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.