UNKS: Narušava se konkurencija na tržištu goriva

Izvor: RTS, 25.Feb.2013, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNKS: Narušava se konkurencija na tržištu goriva

Ministarstvo poljoprivrede treba da omogući svim benzinskim stanicama da prodaju regresirano gorivo za poljoprivrednika, a ne samo NIS-u, saopštili iz Udruženja naftnih kompanija Srbije. Izdvajanjem bilo koje mreže benzinskih stanica za prodaju regresiranog goriva narušava konkurencija na tržištu, naglašava to udruženje.

Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) pozvalo je Ministarstvo poljoprivrede da omogući svim benzinskim stanicama u Srbiji da prodaju regresirano >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gorivo za poljoprivrednike, a ne samo Naftnoj industriji Srbije (NIS).

"Pozivamo Ministarstvo poljoprivrede da omogući svim benzinskim stanicama u Srbiji da prodaju regresirano gorivo za poljoprivrednike i tako prepusti krajnjim korisnicima da sami izaberu benzinsku stanicu na kojoj će se snabdevati dizelom D2 i evrodizelom", ističu iz UNKS-a.

Dodaje se da će na taj način biti i obezbeđeno pouzdanije snabdevanje ratara dinamikom koja prati intenzitet poljoprivrednih radova uz najmanje troškove transporta za same poljoprivrednike.

"Izdvajanjem bilo koje mreže benzinskih stanica za prodaju regresiranog goriva za poljoprivrednike, narušava konkurencija na tržištu motornog goriva", naglašava UNKS.

UNKS podseća da je prošlog proleća prodato oko 87 miliona litara dizel goriva, tako da je više stotina miliona dinara maloprodajne marže, jednom administrativnom merom bilo prepušteno NIS-u.

Iz tog udruženja ističu da u skladu sa Zakonom o akcizama, povrat dela plaćene akcize na dizel gorivo utrošeno za poljoprivredne radove, krajnji korisnici mogu da ostvare uz fiskalni račun izdat na bilo kojoj benzinskoj stanici, što iznosi 39 dinara i 50 para za litar.

S druge strane, pravo na regresiranu cenu goriva koja se realizuje preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, imaće samo poljoprivrednici koji gorivo kupe na NIS-ovim benzinskim stanicama, što je sa tržišnog aspekta krajnje nedopustivo, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.