UNIŠTIO NAM JE PORODICE! Bolni detalji sa suđenja mladiću koji je u smrt odneo četiri mlada života

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2020, 09:32

''UNIŠTIO NAM JE PORODICE!'' Bolni detalji sa suđenja mladiću koji je u smrt odneo četiri mlada života

Nikoli Milanoviću (28) izrečena je prvostepena presuda

Nikola Mihailović (28) osuđen je juče u Višem sudu u Beogradu prvostepenom presudom na četiri godine zatvora zbog učešća u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali, avgusta prošle godine, u kojoj su poginuli Katarina Ivanković (20), Aleksandar Savatić (22), Đorđe Belušević (22) i Đorđe Subotić (19).

Njemu je izrečena i mera od četiri godine zabrane vožnje u periodu nakon izalaska iz zatvora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Mihailoviću je juče pušten iz Centralnog zatvora u kućni pritvor u Velikim Crljenima uz elektronski nadzor, u kojem će biti do pravosnažnosti presude.

Sud je utvrdio da je kriv jer je u stanju teške alkoholisanosti i vozeći najmanje 117 kilometara na čas doveo u opasnost živote više ljudi.

Tada je u sudaru automobila marke ‘’BMV’’, kojim je on upravljao, i taksija "dačija" poginulo četvoro mladih, dok su tri osobe teže povređene, a jedna lakše.

KIVNI NA SAOBRAĆAJNE VEŠTAKE

Marija Savatić, majka poginulog vozača "dačije" Aleksandra, revoltirana je veštačenjem:

- Ne kažem da nema krivice i mog deteta, ali stručnjaci Saobraćajnog fakulteta nisu ni otišli na teren, već su veštačili snimak. Aleksandar je propustio jedno vozilo i polako se uključio, ali je ovaj dojurio neverovatnom brzinom. Životi naše dece vrede po godinu dana.

Sudija je navela da Mihailović nije sporio da je pio pre udesa i da je vozio brzo.

Međutim, da mu kazna ne bude stroža uticalo je to i što su saobraćajni veštaci rekli da deo odgovornosti za izazivanje udesa snosi i Aleksandar Savatić, vozač automobila marke "Dačija", koji se bez zaustavljanja uključio na magistralu.

- Raskrsnica nije imala znak "stop", ali je vozač "dačije" morao da osmotri pravac iz kojeg je dolazio BMV - navela je u obrazloženju sudija.

- Da je to učinio, uočio bi svetla BMV-a. Taj njegov propust je inicijalni uzročnik opasne situacije.

Takođe, okrivljenom je u susret išao automobil sa upaljenim svetlima, što ga je sprečilo da ranije vidi "dačiju", ali je i svojom brzinom doprineo opasnoj situaciji, jer da je vozio 50 kilometara na čas mogao je izbeći udes.

UNIŠTIO NAM ŽIVOTE

Marij Ivanković, majka poginule Katarine koja je bila u kolima sa Mihailovićem, plakala je u sudnici:

- Sve nam je uzeo, uništio život. Ne samo nama, već svim ovim porodicama, a dobio je četiri godine. Njegov drug, koji je tad vozio iza njega, pričao je posle da se kretao 170 kilometara na čas, a da ispred uopšte nije video Mihailovića, što znači da je ovaj vozio 200. Tužiću Mihailovićevu advokaticu, jer je rekla da mu je Katarina bila devojka. Ona ga je tad drugi put u životu videla, a izašla je sa njima na piće, jer je zvala drugarica. Nisu se zabavljali, Katarina je imala drugog momka.

Kao olakšavajuće okolnosti Mihailoviću je uzeto, kako je sudija rekla, i iskreno kajanje i žaljenje, što je mlad čovek i neosuđivan.

Roditelji poginulih bili su razočarani izrečenom kaznom. Baka poginule Katarine Ivanković je izlazeći iz sudnice uzvikivala: "Sramota, ovo je sramota, ubico, ubio si Katarinu!" Mihailović je samo spustio glavu i ispred stražara izjurio na druga vrata sudnice.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.