UNICEF: Deca u Gazi izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 15:12

UNICEF: Deca u Gazi izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju

Deca snose najveći teret humanitarne krize u Gazi, ona su izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju.

Ovo je izjavila Tes Ingram, portparolka Dečjeg fonda UN (UNICEF).

Ingram je ukazala na nedavno istraživanje UNICEF-a koje je pokazalo da 90 odsto dece mlađe od dve godine u Gazi ima pristup samo žitaricama i mlečnim proizvodima, dok je za zdrav razvoj potrebno konzumirati pet grupa namirnica, prenela je Al Džazira.

"Veoma smo uznemireni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog količine hranljivih materija koju mala deca dobijaju za svoj rast i razvoj", rekla je Ingram. Dugoročni uticaj rata na mentalno zdravlje te dece je podjednako zabrinjavajući, istakla je ona.

"Vidimo traumatične reakcije na stres kod toliko dece sa kojom smo u kontaktu. U drugim sukobima, deca mogu doživeti traumu, ali imaju mogućnost da odu na sigurno. To se ne dešava u Gazi", rekla je ona.

Prema njenim rečima, dok borbe ne prestanu i deca ne mogu da se osete bezbedno, ne može da se uradi procena i odgovori na njihove dugoročne potrebe vezane za mentalno zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UNICEF: Deca u Gazi izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju

Izvor: Blic, 06.Jan.2024

Deca snose najveći teret humanitarne krize u Gazi, ona su izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju, izjavila je Tes Ingram, portparolka Dečjeg fonda UN (UNICEF).

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.