UNFPA: Kovid vraća ljude na selo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2021, 15:11

UNFPA: Kovid vraća ljude na selo

Pandemija kovida je, čak i u seoskim oblastima, stvorila neočekivane prilike za zemlje jugoistočne Evrope koje se bore sa smanjenjem broja stanovnika, saopštio je danas Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) povodom predstavljanja izveštaja koji ukazuje da se brojni pripadnici dijaspore vraćaju u matične zemlje.

Direktorka UNFPA za jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju Alana Armitaž ocenila je da je, do izbijanja pandemije, decenijama postojao samo jedan pravac za migrante >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz jugoistočne Evrope, onaj ka gradovima i prosperitetnim zemljama zapadne Evrope.

"Ali otkad se desio kovid, mnogi migranti su se vratili u svoje domovine, pa vidimo čak i obećavajuće znake oživljavanja sela", rekla je Armitaž.

Podaci iz Bugarske pokazuju da se više od pola miliona ljudi vratilo u tu zemlju tokom perioda prve izolacije, dok se u Srbiju, prema nekim procenama, već u prvim danima pandemije, u martu 2020. vratilo više od 300.000 građana, navodi UNFPA.

"Zemlje jugoistočne Evrope sada imaju priliku da kreiraju podsticaje za one koji su se vratili, kako bi sa njihovim vrednim iskustvima i znanjima ostali i ubrzali novonastali pomak ka životu na selu i učinili te oblasti privlačnim", ocenila je Armitaž.

Prema projekcijama koje su rađene pre pandemije, Srbija će do 2050. imati 24 odsto manje stanovnika, a pošto skoro polovina živi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotici, mnoga sela su ostala sa samo 500 i manje stanovnika, navodi se u izveštaju UNFPA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.