UNAPREĐENJA U POTAJI

Izvor: Kurir, 11.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNAPREĐENJA U POTAJI

Kurir saznaje da je predsednik Tadić u petak na noćnoj ceremoniji deliot generalske epolete oficirima VS, ali saopštenje o tom događaju nije izdato

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić u petak uveče povodom Dana pobede ukazom je unapredio 16 pripadnika Vojske Srbije. Kako Kurir nezvanično saznaje, većinu unapređenih čine pukovnici koji su i do dobijanja zvezdice radili na generalskim položajima.

Do momenta pisanja ovog teksta (do 18 sati) kabinet predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Srbije o ovom potezu nije izdao nikakvo zvanično saopštenje. Nije se zvanično oglasilo ni Ministarstvo odbrane (MO), niti se išta o unapređenjima pojavilo na sajtovima predsednika Srbije i MO. Simptomatično je, takođe, da ni novinske agencije juče nisu raspolagale informacijama o tome.

Pretpostavka je da je predsednik Tadić za unapređenje vojnih starešina iskoristio Dan pobede jer je propustio Dan Vojske, koji je bio pre dva meseca.

Prema saznanjima Kurira, među unapređenima u čin generala su, pored ostalih, direktor Vojnoobaveštajne agencije Zdravko Jelisavčić i načelnik Uprave za strateško planiranje Mitar Kovač.

U Ministarstvu odbrane potvrdili su nam da je “nekoliko oficira unapređeno u petak uveče, a povodom Dana pobede”.

- Ta unapređenja su u nadležnosti predsednika Republike i uobičajena su tokom velikih praznika. Ona, uglavnom, ne predstavljaju iznenađenje, već se njima samo potvrđuje postojeća formacijska podela - rečeno je Glasu u Ministarstvu.

Ni naš izvor u MO nije, međutim, mogao da otkrije imena svih na čije su epolete sletele generalske zvezdice, niti da razjasni - da li su svi unapređeni bili pukovnici, ili je bilo i unapređivanja generala u više činove.

Kao Vrhovni komandant Vojske Boris Tadić, naravno, ima ovlašćenje da unapređuje vojne starešine. Zbunjuje jedino, ako je zaista bilo tako, zašto je ceremonija proglašenja novih generala obavljena noću i bez prethodne najave ili javnog saopštenja nakon toga. Tim pre, čak i ako je reč o dopustivoj praksi u Vojsci Srbije, što se sve odigralo nepuna dva dana pre otvaranja birališta.[ antrfile ]

NARODNJACI NISU OBAVEŠTENI

Ministar Velimir Ilić kaže da ni on ni narodnjački deo vlade nisu znali ništa o unapređenjima. Stoga Ilić tvrdi da je predsednik Tadić, u najmanju ruku, “prekršio predizbornu tišinu”.

- Nije korektno da predsednik Republike deli unapređenja samo dva dana pred izbore, a posebno nije fer da to čini u toku izborne tišine. Takav postupak je deo njegove predizborne kampanje - rekao nam je Ilić.

Za razliku od Ilića, poslanik Zoran Krasić, iako ni on nije čuo za unapređenja, smatra da to ne mora značiti nikakvu izbornu zloupotrebu ovlašćenja šefa države i vrhovnog komandanta.

- Država funkcioniše bez obzira na izbore. Predsednik Republike nije u stanju mirovanja tokom trajanja izbora - zaključio je Krasić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.