UN zabrinute zbog vanrednog stanja u Mjanmaru

Izvor: B92, 04.Feb.2021, 19:41

UN zabrinute zbog vanrednog stanja u Mjanmaru

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izrazio je duboku zabrinutost zbog vanrednog stanja koje je vojska uvela u Mjanmaru.

Savet UN je pozvao da odmah bude na slobodu puštena liderka Aung San Su Ći i drugi koji su privedeni.

„Članice Saveta bezbednosti naglasile su potrebu za kontinuiranom podrškom demokratskoj tranziciji u Mjanmaru“, navodi se u konsenzusnom saopštenju saveta 15 članova.

Kako Rojters navodi, vojni puč prekinuo je dugu tranziciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mijanmara u demokratiju i izazvao osudu Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

Početni tekst saopštenja, koji je izradila Britanija, osudio je puč, ali, kako agencija navodi, izgleda da je taj ton ublažen, pa se u tekstu ne pominje puč kako bi se dobila podrška Kine i Rusije, koje su Mjanmar tradicionalno štitile od bilo kakvih značajnijih akcija Saveta.

Savet od 15 članova informisan je u utorak, dan nakon što je mjanmarska vojska pritvorila Su Ći i druge kao odgovor na „izbornu prevaru“, da je predala vlast vrhovnom komandantu oružanih snaga generalu Min Aung Hlaingu i uvela jednogodišnje vanredno stanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN zabrinute zbog vanrednog stanja u Mjanmaru

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Feb.2021

NJUJORK - Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija izrazio je duboku zabrinutost zbog vanrednog stanja koje je vojska uvela u Mjanmaru i pozvao je na trenutno puštanje liderke Aung San Su Ći i drugih koji su privedeni.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.