UN zabrinute jer SAD nadziru komunikacije Guteresa

Izvor: Beta, 18.Apr.2023, 21:39

UN 'zabrinute' jer SAD 'nadziru' komunikacije Guteresa

Ujedinjene nacije su zvanično "izrazile zabrinutost" Sjedinjenim Državama pošto su se u štampi pojavili izveštaji o "nadzoru" komunikacija generalnog sekretara UN, Antonija Gutereša - rekao je danas njegov portparol, žaleći se na "aktivnosti koje su u suprotnosti sa obavezama SAD"."UN su zemlji-domaćinu zvanično izrazile svoju zabrinutost zbog nedavnih izveštaja da su komunikacije generalnog sekretara i drugih visokih zvaničnika UN podvrgnute nadzoru i mešanju vlasti SAD", navodi se u saopštenju."UN su jasno stavile do znanja da takve akcije nisu u skladu sa obavezama Sjedinjenih Država po Povelji UN i Konvenciji o privilegijama i imunitetima Ujedinjenih nacija", dodao je on."Vašington post", pozivajući se na poverljive dokumente Pentagona, preneo je da su Sjedinjene Države prisluškivale razgovore Gutereša s drugim zvaničnicima UN, posebno o Ukrajini.Za objavljivanje tih dokumenata je pravosuđe SAD u petak optužilo jednog vojnika. Objavlljivanje niza poverljivih američkih dokumenata, posebno o ratu u Ukrajini, je dovelo Vašington u sraman položaj.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN "prozvale" SAD zbog izveštaja o špijuniranju Gutereša

Izvor: B92, 18.Apr.2023

Ujedinjene nacije su izrazile zabrinutost Sjedinjenim Američkim Državama zbog izveštaja o američkom špijuniranju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša...Portparol UN Stefan Dižarik naglasio da je jasno stavljeno do znanja kako takve akcije nisu u skladu sa obavezama Sjedinjenih Američkim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.