UN usvojile rezoluciju na predlog Srbije

Izvor: B92, 25.Avg.2023, 19:49

UN usvojile rezoluciju na predlog Srbije

Generalna skupština UN je na predlog Srbije Rezoluciju o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, koja će se sprovoditi od 2024. do 2033. godine.

Usvajanje rezolucije UN na predlog Srbije prokomentarisala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rečima da je to "veliki diplomatski uspeh Srbije" koji će "osnažiti naš tehnološki razvoj".

Ranije je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla da je "Srbija pokrenula novu rezoluciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proglašenja međunarodne dekade nauke za održivost".

Ova rezolucija oslanja se na Agendu 2030. UN, navodi se u tekstu koji su objavile UN, a koja podrazumeva dostizanje ciljeva održivog razvoja do te godine. Ti ciljevi su, kaže Begovićeva, da nestane siromaštvo, da deca imaju podjednak pristup obrazovanju, da se reši problem pijaće vode, obnovljivi izvori energije, održivi gradovi, ulaganje u infrastrukturu i inovacije.

Kao autori rezolucije, pored Srbije, na sajtu UN navode se i Argentina, Kuba, Ekvatorijalna Gvineja, Gvatemala, Honduras, Mađarska, Južna Afrika, Španija i Vijetnam, dok ju je kosponzorisao veliki broj zemalja.

U Rezoluciji se, pored uvođenja Dekade, pozivaju sve relevantne organizacije da aktivno učestvuju i obezbeđuju državnim vlastima analize zasnovane na nauci kako bi se implementirale politike održivog razvoja.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je da je danas važan dan za Srbiju jer je na predlog Srbije usvojena Rezolucija u UN vezna za održivi razvoj.

"Važan dan za našu zemlju. U UN danas je, na predlog Republike Srbije, izglasana Rezolucija o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, koja će se sprovoditi od 2024. do 2033", navela je Brnabić na Tviteru.

Predsednica vlade je ocenila da je usvajanje Rezolcuje na incijativu Srbije veliki diplomatski uspeh za našu zemlju koja će, kako je naglasila, dodatno osnažiti naš tehnološki razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.