UN upozorava na zverske zločine u Gazi

Izvor: B92, 06.Dec.2023, 16:52

UN upozorava na "zverske zločine" u Gazi

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk upozorio je na povećan rizik od "zverskih zločina u Gazi".

On upozorava i na to da Palestinci trenutno žive u "potpunom užasu koji se produbljuje", piše BBC.

Na konferenciji u Ženevi Folker je istakao da Izrael i Hamas treba da se suzdrže od dehumanizujućih izjava, koje bi određeni sudovi mogli da protumače kao podsticanje ratnih zločina.

Tirk se osvrnuo i na navodne seksualne zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počinjene od Hamasa, koje je rekao da shvata veoma ozbiljno jer žrtve zaslužuju istragu i pravdu.

Komesar UN je otkrio da je pisao izraelskoj vladi druge nedelje oktobra, nudeći da pošalje tim Ujedinjenih nacija za ljudska prava na teren, kako bi mogli da istraže napad na Izrael, kao i da još uvek nije dobio odgovor, ali da se nada da će ga uskoro primiti.

Izrael tradicionalno odbija da sarađuje s humanitarnim organizacijama kao što su UN, tvrdeći da nailaze na dvostruke standarde pri istragama, što je naročito došlo do izražaja prethodnih nedelja nakon što je Tel Aviv optužio Međunarodni krivični sud i UN da zanemaruju patnje Izraelaca nakon napada Hamasa.

Zvaničnici u Izraelu su prethodne nedelje odbili da obnove vizu humanitarnoj koodinatorki za okupirane palestinske teritorije Lin Hejstings, nakon što su izjavili da su izgubili poverenje u njenu nepristrasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.