UN upozorava: Pothranjenost na najvišem nivou, strahuje se od smrti cele generacije dece

Izvor: B92, 27.Okt.2020, 17:54

UN upozorava: Pothranjenost na najvišem nivou, strahuje se od smrti cele generacije dece

U delovima Jemena akutna pothranjenost dece na najvišem je nivou ikad, što pojačava upozorenja da se zemlja približava ogromnoj krizi s hranom, upozoravaju UN.

Pothranjenost u Jemenu dodatno se pogoršala ove godine jer su pandemija koronavirusa, ekonomski pad, poplave, eskalirajući sukob u 2020. dodatno otežali već postojeću situaciju zbog gladi nakon gotovo šest godina rata.

"Od jula upozoravamo da je Jemen na rubu katastrofalne krize sa hranom. Ako rat sada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne završi, približavamo se nepovratnoj situaciji i rizikujemo da umre cela generacija male dece u Jemenu", rekla je Lisa Grande, UN-ova humanitarna koordinatorka za Jemen.

Prema UN-ovoj klasifikaciji o stanju pothranjenosti u južnom Jemenu u izveštaju IPC-a (Integrated Food Security Phase Classification), stoji da su slučajevi akutne pothranjenosti dece mlađe od pet godina porasli za oko 10 posto u 2020, na više od pola miliona.

Slučajevi dece s teškom akutnom pothranjenošću porasli su za 15,5 posto, a velikom broju trudnica ili dojilja takođe je potrebno lečenje zbog pothranjenosti, piše Rojters.

Oko 1,4 miliona dece mlađe od 5 godina živi na jugu Jemena, koji je pod nadzorom međunarodno priznate vlade Jemena. Podaci za severni Jemen, u kome živi većina Jemenaca a kontrolišu ga iranske vlasti, još nisu dostupni.

U Jemenu glad službeno nikad nije proglašena. Prema UN-u, Jemen je zemlja s najvećom humanitarnom krizom na svetu, 80 posto stanovnika oslanja se na humanitarnu pomoć.

Prehrana i druga pomoć zahvaljujući kojoj milioni ljudi nisu umrli od gladi i bolesti postupno se gase zbog akutne nestašice finansiranja ove godine.

Ujedinjene nacije ističu da su do sredine oktobra dobili samo 1,43 milijarde dolara, od 3,2 milijarde dolara potrebne za humanitarnu pomoć Jemenu ove godine. Programi su se počeli zatvarati i smanjivati.

Organizacija je poručila da im je hitno potrebmo 50 miliona dolara za jačanje humanitarnih programa za hranu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.