UN traže pristup civilima u Šri Lanki

Izvor: RTS, 20.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN traže pristup civilima u Šri Lanki

Broj civila koji su pobegli od ratnih dejstava u Šri Lanki dostigao 280.000. UN optužile vlasti te zemlje da blokiraju pristup tim ljudima. Zbog rešenja toga problema Ban Ki Mun putuje u Šri Lanku.

Ujedinjene nacije optužile su danas vlasti Šri Lanke da blokiraju pristup civilima koji su zarobljeni u prethodnoj zoni ratnih dejstava ili su pobegli u kampove namenjene izbeglicama.

"Potreban je potpuni pristup, bez i najmanjeg zadržavanja ili sprečavanja, za UN, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nevladine organizacije i Crveni krst", izjavila je na konferenciji za novinare portparolka Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova Elizabet Bajrs, preneo je Rojters.

Nešto ranije ove nedelje, vlada te azijske zemlje je, prvi put posle 1983. godine, preuzela kontrolu nad čitavom teritorijom ostrva, proglasivši pobedu u najdužem građanskom ratu u Aziji, navela je britanska novinska agencija.

UN, zabrinute za postupanje vlasti Šri Lanke prema Tamilima, kao i drugim civilima, saopštile su da nemaju informaciju o tome koliko ima bolesnih i povređenih u zoni ratnih konflikata.

Bajrsova je saopštila da se nevladine organizacije suočavaju sa teškoćama pri pokušaju da uđu u kampove za raseljene, uprkos obećanju vojnih funkcionera oblasti Jafna da će imati potpuni pristup.

Ona je iznela procenu da je tokom 27-ogodišnjeg sukoba između tamilskih tigrova i vlasti, u Šri Lanki poginulo između 80.000 i 100.000 ljudi.

Komesarijat UN za izbeglice UNHCR procenio da je oko 80.000 ljudi tokom poslednja tri dana napustilo bivšu ratnu zonu, čime je ukupan broj onih koji su poslednjih nekoliko meseci pobegli od ratnih dejstava dostigao 280.000.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je saopštio da će u petak i subotu boraviti u Šri Lanki, da bi se iz prve ruke uverio o situaciji u kampovima za raseljene i bivšoj zoni sukoba.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.