UN su pretnja Americi

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 18:36

"UN su pretnja Americi"

Odredbe Povelje Ujedinjenih nacija i same UN predstavljaju pretnju globalnim ambicijama SAD, poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Nekadašnji američki državni sekretar Džejms Bejker rekao je tadašnjem predsedniku Džordžu Bušu da je OEBS glavna pretnja NATO-u. Dodao bih da danas i UN i odredbe njene povelje takođe predstavljaju pretnju globalnim ambicijama Vašingtona", rekao je on, govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN kojom je predsedavao, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tas.

Lavrov je rekao da je svet danas u opasnijoj situaciji nego čak i tokom Hladnog rata. "Kao što je bio slučaj tokom Hladnog rata, dostigli smo opasan, možda čak i opasniji prag", izjavio je ruski šef diplomatije

On je upozorio na proces fragmentacije globalne trgovine, kolaps tržišnih mehanizama i "paralizu" Svetske trgovinske organizacije. Istakao je da je Međunarodni monetarni fond (MMF) postao oruđe za postizanje ciljeva Vašingtona, uključujući i vojne ciljeve.

"Nove svetske razvojne centre pokušavaju da zaustave nelegitimnim, jednostranim merama, uključujući prekid pristupa modernoj tehnologiji i finansijskim uslugama, njihovo izbacivanje iz lanaca snabdevanja, konfiskaciju imovine, uništavanje kritične infrastrukture i manipulaciju univerzalno dogovorenim normama i procedurama", naveo je Lavrov.

On je istakao da SAD rade na uništavanju uspostavljene arhitekture multilateralizma u Azijsko-pacifičkom regionu.

"SAD i njihovi saveznici su koristili značajne resurse za podrivanje multilateralizma u Azijsko-pacifičkom regionu, gde je uspešan otvoreni sistem ekonomske i bezbednosne saradnje decenijama evoluirao oko ASEAN-a", rekao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lavrov: "Odredbe Povelje UN predstavlja PRETNJU globalnim ambicijama SAD"

Izvor: Blic, 25.Apr.2023, 00:52

Odredbe Povelje Ujedinjenih nacija i same UN predstavljaju pretnju globalnim ambicijama Sjedinjenih Američkih Država, poručio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.