UN protiv američkog embarga prema Kubi

Izvor: Blic, 14.Nov.2012, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN protiv američkog embarga prema Kubi

Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasala je danas ogromnom većinom za osudu embarga koje Sjedinjene Američke Države sprovode prema Kubi.

Na sednici, kojoj je predsedavao Vuk Jeremić, čak 188 država članica UN osudilo je embargo i usprotivilo se sankcijama, dok su protiv rezolucije bile samo SAD, Izrael i Palau.

Uzdržani su bili Mikronezija i Maršalska ostrva.

Rezolucija, iako simbolična, osuđuje skoro potpuni embargo koji su SAD 1962.godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uvele Kubi. Većina učesnika sednice je embargo SAD ocenila kao nepotreban i kao relikt Hladnog rata.

Ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodrigez Parilja istakao je u današnjem govoru pred GS UN da održavanje postojećeg embarga nije u nacionalnom interesu Amerike, već upravo suprotno, embargo šteti građanima i kompanijama iz SAD, posebno u vremenu ekonomske krize i visoke nezaposlenosti.

Koja je svrha ograničavati ustavna i građanska prava za slobodu putovanja Amerikancima, tako što se sprečavaju da posete Kubu? - zapitao se šef diplomatije te zemlje.

On je dodao i da je, iako je predsednik SAD Barak Obama posle izbora pre četiri godine ponudio novi početak Kubi, realnost bila drugačija i blokada je od tada samo ekonomski i trgovinski pojačavana.

Pre sednice, sa kubanskim šefom diplomatije je razgovarao predsednik GS UN Jeremić.

Oni su razgovarali o ekonomskim, finansijskim i trgovinskim posledicama embarga prema Kubi, kao i o Jeremićevoj inicijativi da se uspostavi konsultativni mehanizam između Generalne skupštine UN i Grupe 20 najrazvijenijih država (G-20).

Razmenjena su mišljenja i o revitalizaciji GS UN, a Jeremić i Parilja su govorili i o posledicama koje je ostavila razorna oluja "Sendi" u regionu Kariba, pri čemu je predsednik GS UN ponudio svoju podršku državama koje podnose teret ove prirodne katastrofe.

Povezane vesti: Završena debata GS UN, Jeremić: Mirno rešavati sporove Nikolić i Berns: SAD ne traže i ne očekuju da Srbija prizna nezavisnost KiM Mrkić: Saradnja u regionu uz konkretne rezultate Borislav Stefanović pozdravio Nikolićevo zalaganje za direktne pregovore sa Prištinom Jeremić: Srbija danas u UN poslala važne poruke svetu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.