UN predložile ime Gornja Makedonija

Izvor: B92, 12.Sep.2013, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN predložile ime Gornja Makedonija

Skoplje -- Zvanično Skoplje odbilo je kao neprihvatljiv predlog "Republika Gornja Makedonija" kao ime za svoju državu, koje je predložio posrednik UN Metju Nimic.

Nimic je juče u Skoplju razgovarao sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovom, ministrom inostranih poslova Nikolom Popovskim i premijerom Nikolom Gruevskim.

"Činjenica je da i dalje postoje suštinske razlike između dve vlade i da još nemamo odluku. Postoje ozbiljne razlike u nekim aspektima, zbog čega >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba da nastavimo proces", naglasio je posrednik UN.

Nimic je pre dolaska u Skoplje boravio u Atini, gde je razgovarao sa grčkim zvaničnicima. Iz Skoplja je otputovao za Solun, gde će se sastati sa grčkim pregovaračem u sporu Adamantiosom Vasilakisom, a zatim se vraća u Njujork.

Predlog "Republika Gornja Makedonija" našao se na stolu tokom aprilske posete Nimica Atini i Skoplju.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument je da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbednosnu pretnju", jer Grčka tako naziva svoju severnu oblast.

Pregovori o iznalaženju rešenja spora između Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.