UN mora hitno da sazove sednicu zbog situacije u svetu

Izvor: B92, 13.Jun.2020, 09:08

"UN mora hitno da sazove sednicu zbog situacije u svetu"

Afričke zemlje pozvale su Savet UN za ljudska prava da hitno organizuju raspravu o rasizmu i policijskom nasilju.

Kao povod navele su smrt Afroamerikanca Džordža Flojda i talas protesta širom sveta.

Afrička grupa koju čine 54 zemlje uputile su u petak pismo Savetu UN za ljudska u kojem traže "hitnu raspravu o aktuelnom kršenju ljudskih prava na osnovu rasima, kao i o policiskom nasilju prema osobama afričkog porekla i nasilju prema mirnim protestima".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Pismo je u ime Afričke grupe Savetu UN za ljudska prava predao ambasador Burkine Faso Dijedone Dezire Suguri.

"Tragična dešavanja 25. maja u Mineapolisu u SAD su dovela do smrti Džordža Flojda i izazvala proteste širom sveta protiv nepravde i brutalnosti prema osobama afričkog porekla koja se sa tim suočavaju svakodnevno u mnogim područjima u svetu", navodi se u pismu i dodaje da nažalost Flojdova smrt "nije izolovani slučaj".

U pismu se traži da debata bude održana naredne nedelje tokom nastavka 43. zasedanja Saveta UN za ljudska prava prekinutog u martu zbog pandemije koronavirusa.

Flojdova i porodice drugih žrtava policijskog nasilja, kao i više od 600 nevladinih organizacija nedavno je zatražilo od Saveta UN za ljudska prava da hitno raspravljaju o problemu rasizma i nekažnjivosti policije u SAD.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Afričke zemlje zatražile od Saveta UN raspravu o rasizmu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Jun.2020

Afričke zemlje pozvale su Savet UN za ljudska prava da hitno organizuju raspravu o rasizmu i policijskom nasilju, posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda i talasa protesta u Sjedinjenim Američkim državama i u svetu na kojima se, između ostalog,  traži rasna jednakost. Afrička grupa koju čine...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.