Izvor: B92, 27.Jun.2023, 11:50

UN: Više od hiljadu avganistanskih civila ubijeno od dolaska talibana na vlast

Više od hiljadu avganistanskih civila je ubijeno otkako su strane snage napustile zemlju i talibani preuzeli vlast 2021. godine, navodi se u izveštaju UN.

U periodu od 15. avgusta 2021. do maja ove godine, 1.095 civila je ubijeno, a 2.679 ranjeno, prema podacima Misije UN u Avganistanu (UNAMA), što naglašava bezbednosne izazove čak i nakon što je decenija rata završena.

Većina smrtnih slučajeva, nešto više od 700, uzrokovana je improvizovanim eksplozivnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napravama, uključujući samoubilačke napade na javnim mestima kao što su džamije, obrazovni centri i pijace.

Iako su se oružane borbe dramatično smanjile od kada su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine, kada se vojska koju podržava NATO rasformirala, i dalje postoje bezbednosni izazovi, posebno oni koje predstavlja takozvana Islamska država.

Ta militantna grupa odgovorna je za većinu napada, navodi UNAMA, koja je takođe primetila da je smrtnost napada eskalirala uprkos manjem broju nasilnih incidenata.

"Podaci UNAMA-e ističu ne samo kontinuiranu štetu civilima koja je rezultat takvih napada, već i povećanje smrtonosnosti samoubilačkih napada od 15. avgusta 2021. godine, sa manjim brojem napada koji izazivaju više civilnih žrtava", navodi se u izvještaju.

Talibani kažu da su fokusirani na obezbeđivanje zemlje i da su poslednjih meseci izveli nekoliko napada na ćelije Islamske države. Nešto više od 1.700 žrtava, uključujući povređene, pripisano je eksplozivnim napadima koje je preuzela Islamska država, navodi UNAMA.

Ministarstvo spoljnih poslova pod upravom talibana saopštilo je u odgovoru UN da se Avganistan suočio sa bezbednosnim izazovima tokom višedecenijskog rata pre nego što je njegova vlada, poznata kao Islamski emirat, preuzela vlast i situacija se poboljšala.

"Snage bezbednosti Islamskog Emirata su posvećene pružanju bezbednosti građanima i preduzimanju blagovremenih mera za iskorenjivanje terorističkih utočišta", navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.