UN: U porastu trgovina oružjem u Haitiju

Izvor: Beta, 04.Mar.2023, 23:33

UN: U porastu trgovina oružjem u Haitiju

Sve više oružja sve većeg kalibra krijumčari se na Haiti u većim količinama, a nasilje dostiže nivo koji nije viđen decenijama, objavljeno je danas u izveštaju UN-a.Pištolji, a ponekad čak i teški mitraljezi "sada se krijumčare u kontekstu brzog pogoršanja bezbednosti", navela je Kancelarija UN za drogu i kriminal (UNODC).Haiti je godinama zaglavljen u dubokoj ekonomskoj, bezbednosnoj i političkoj krizi. Ubistvo predsednika Jovenela Moiza u julu 2021. pogoršalo je situaciju.Broj zabeleženih ubistava porastao je sa 1.141 u 2019. na 2.183 u 2022, a broj kidnapovanja sa 78 na 1.359, pri čemu bande kontrolišu više od polovine nacionalne teritorije, piše u izveštaju u kojem je izraženo "žaljenje zbog uticaja šverca na višestruke krize na Haitiju".UNODC je napravio izveštaj na osnovu podataka o povećanju zaplene vatrenog oružja, izveštaja obaveštajnih službi i odluka pravosudnih organa.Većina oružja dolazi iz SAD i prvo prolazi kroz Floridu, gde pripadnici haićanske dijaspore sakrivaju oružje u kontejnere sa svakodnevnom robom koja se šalje u Haiti.Pištolji koji se legalno prodaju za manje od 500 dolara u SAD, mogu se kupiti za 10.000 dolara u Haitiju. Bande favorizuju puške AK47, AR15 i jurišne puške.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN: U porastu trgovina oružjem u Haitiju

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Mar.2023

Sve više oružja sve većeg kalibra krijumčari se na Haiti u većim količinama, a nasilje dostiže nivo koji nije viđen decenijama, objavljeno je danas u izveštaju UN-a.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.