UN: Podrška boljem položaju žena

Izvor: RTS, 16.Sep.2009, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Podrška boljem položaju žena

Posle dugih diskusija o ujedinjavanju organizacija koje se bave pitanjima žena, Generalna skupština UN je usvojila Rezoluciju o formiranju jedinstvenog tela za unapređenje položaja žena.

Direktorka Fonda za decu Ujedinjenih nacija (UNICEF) En Veneman izjavila je danas da smrt 12-godišnje jemenske devojčice na porođaju ističe hitnu potrebu za boljom zaštitom prava devojčica i za sprečavanjem ranih brakova.

Devojčica, koja je imala 11 godina kada je otac udao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za 24-godišnjeg muškarca, umrla je u petak u jednoj bolnici zbog velikog gubitka krvi na porođaju koji je trajao tri dana.

"Rani brakovi devojčicama uskraćuju detinjstvo i sprečavaju njihovo školovanje. Ovakve tragedije ističu potrebu bolje zaštite prava žena i dece, posebno devojčica. Rani brakovi često su posledica siromaštva i zanemarivanja", izjavila je direktorka UNICEF-a.

Genaralana skupština Ujedinjenih nacija sinoć je jednoglasno usvojila Rezoluciju koja podržava formiranje jedinstvenog tela UN za promovisanje i unapređenje položaja žena.

Evropska unija, kao jedna od glavnih zagovarača formiranja nove agencije, pozdravila je usvajanje Rezolucije i navela da to predstavlja važan korak u unapređenju zaštite ženskih prava.

Rezolucija je rezultat trogodišnjih pregovora o ujedinjenju četiri postojeće organizacije UN koje se bave pitanjima žena i formiranju jedinstvenog tela sa većim autoritetotom, predvođeno visokim zvaničnikom UN. 

Švedska ministarka za razvoj Gunila Karlson, čija zemlja je sadašnji predsedavajući EU, izrazila je zadovoljstvo zbog ove odluke.

"Rad UN u ovoj oblasti je dugo bio suviše slab, i suviše mali resusrsi su bili izdvajani za poboljšanje položaja žena", rekla je ona.

Britanski ministar za međunarodni razvoj Garet Tomas rekao je da nova agencija, da bi imala značaja, mora da bude "formirana brzo, da daje rezultate i da ima jakog vođu".

On je rekao da je Britanija spremna da duplira sredstva koja daje UN-u za podržavanje ženskih prava i popravljanje života miliona žena u svetu koje su žrtve nasilja i maltretiranja.

Istorijski trenutak za jednakost polova

"Stvaranje jedinstvene agenciju UN za pitanja žena je istorijski trenutak za jednakost polova i za ženska prava širom sveta. Ona će imati mnogo snažniji glas u borbi za prava žena, uključujući i u mnogim zemljama u kojima se još uvek tretiraju kao građani drugog reda", naveo je Tomas u saopštenju.

Prema sinoć usvojenoj rezoluciji, ujediniće se Kancelarija specijalnog savetnika generalnog sekretara za pitanje roda i unapređenje položaja žena, Fond za razvoj UN za položaj žena, Odeljenje UN za unapređenje položaja žena i Institut UN za istraživanje i obuku u oblasti unapređenja položaja žena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.