UN: Gutereš nije pozvao talibansku administraciju na sastanak u Dohi

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 23:52

UN: Gutereš nije pozvao talibansku administraciju na sastanak u Dohi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš nije pozvao talibansku administraciju na sastanak u Dohi, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik.

Gutereš nije pozvao talibansku administraciju na sastanak koji će sazvati sa specijalnim izaslanicima za Avganistan iz raznih zemalja u Dohi sledeće nedelje, izjavio je Dižarik.

''On nije uputio poziv de fakto vlastima'', rekao je Dižarik.

Prošle nedelje Ujedinjene nacije su morale da naglase da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se sastanak neće fokusirati na moguće međunarodno priznanje talibanske administracije nakon što su komentari zamenika šefa UN, kako se navodi, izazvali zabrinutost i konfuziju, prenosi Rojters.

Dižarik je naveo da je će fokus sastanka u Kataru biti oživljavanje međunarodnog angažmana oko ''zajedničkih ciljeva za trajni put unapred za Avganistan''. Guterešova zamenica Amina Mohamed je prošle nedelje ocenila da bi sastanak u Dohi ''mogao da uputi na one prve korake koji će nas vratiti na put priznanja''. Rojters podseća da su Talibani preuzeli vlast u avgustu 2021, nakon što su se vojne snage predvođene SAD povukle nakon 20 godina rata.

U decembru je Generalna skupština UN-a odobrila odlaganje donošenje odluke o priznavanju administracije avganistanskih talibana, uz dozvolu da oni pošalju ambasadora Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Međutim, Savet bezbednosti UN jednoglasno je ranije ove sedmice osudio zabranu talibanske administracije da Avganistanske žene rade za Ujedinjene nacije u Avganistanu i pozvao talibanske lidere da ''brzo preomene stav'' o kršenju prava žena i devojčica.

Talibani navode da poštuju prava žena u skladu sa svojim striktnim tumačenjem islamskog zakona, kao i da su odluke o humanitarnim radnicama ''unutrašnje pitanje''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UN: Gutereš nije pozvao talibansku administraciju na sastanak u Dohi

Izvor: Blic, 29.Apr.2023, 00:02

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš nije pozvao talibansku administraciju na sastanak koji će sazvati sa specijalnim izaslanicima za Avganistan iz raznih zemalja u Dohi sledeće nedelje, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.