Izvor: B92, 27.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: DELOVI SRJ KONTAMINIRANI OSIROMASENIM URANIJUMOM

Zeneva -- Tri godine posle NATO-bombardovanja Jugoslavije, eksperti Ujedinjenih nacija su objavili da su otkrili podrucja u kojima su tle, biljke, pa i vazduh kontaminirani osiromasenim uranijumom. U studiji izvedenoj na 6 podrucja u Srbiji i Crnoj Gori otkrivena je "rasprostranjena, ali slaba" kontaminacija, navodi se u izvestaju na 199 stranica koji je objavio Ekoloski program UN.

"Nismo otkrili nivo radioaktivnosti koji bi mogao da predstavlja direktnu opasnost za zivotnu sredinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili ljudsko zdravlje, ali ipak preporucujemo preduzimanje mera opreza", izjavio je izvrsni direktor UNEP Klaus Tepfer. Americki avioni su tokom bombardovanja Jugoslavije 1999, kao i u BiH 1994. i 1995. koristili protioklopnu municiju koja sadrzi osiromasen uranijum, lako-radioaktivan teski metal. UNEP je preduzeo istrazivanje zbog zabrinutosti bivsih vojnika NATO i stanovnistva u tim podrucjima da radioaktivnost municije predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje.

"Nasa ekipa je bila iznenadjena sto je nasla cestice osiromasenog uranijuma u vazduhu 2 godine po okoncanju konflikta", izjavio je rukovodilac tima UNEP Peka Havisto. "Na osnovu tih nalaza, vlasti bi trebalo pazljivo da planiraju kako ce ta mesta biti koriscena u buducnosti. Bilo kakav poremecaj tla na tim mestima bi mogao da izazove rizik da se cestice osiromasenog uranijuma podignu u vazduh", rekao je Havisto. Prema njegovim recima, potrebno je nastaviti stalnu kontrolu, a lokalno stanovnistvo bi trebalo da bude upozoreno na probleme u vezi sa osiromasenim uranijumom. Tim eksperata obisao je 5 od 11 lokacija u Srbiji i jednu u Crnoj Gori, koje su pogodjene municijom sa osiromasenim uranijumom, kao i jedan oklopni transporter koji je pogodjen raketom u cijem je vrhu bio osiromasen uranijum. Eksperti UNEP prikupili su 161 uzorak koji je analiziran u laboratorijama u Svajcarskoj i Italiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.