UN: CAR preti podela na dva dela

Izvor: B92, 12.Feb.2014, 01:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: CAR preti podela na dva dela

Njujork -- Generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je da bi, sukobima zahvaćena Centralnoafrička Republika, mogla da bude pocepana na dva dela.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da se više angažuje kako bi sprečila nasilje u toj zemlji.

"Sektaška brutalnost menja demografiju zemlje", poručio je Ban novinarima.

Ban je dodao i da odgovor međunarodne zajednice nije adekvatan s obzirom na njenu težinu, preneo je Frans pres.

"Moramo da učinimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više da sprečimo nove sukobe, da zaštitimo civile, ponovo uspostavimo red i zakon, zaštitimo ljudska prava i ujedinimo zemlju", istakao je Ban.

Većinski hrišćanska zemlja je ušla u haos od kada je muslimanska pobunjenička grupa Seleka zbacila predsednika Fransoa Bozizea i na njegovo mesto postavila Mišela Đotodija.

Veruje se da je u krvavim sukobima od 5. decembra između muslimanskih pobunjenika i mešavine lokalnih hrićanskih milicija i drugih boraca, koji traže osvetu zbog preuzimanja vlasti, ubijeno više od 1.000 ljudi, a da je milion ljudi pobeglo iz svojih kuća, uključujući polovinu stanovnika glavnog grada Banguija.

UN procenjujuju da je humanitarna pomoć potrebna za oko 2,6 miliona ljudi, odnosno polovini od ukupnog broja stanovništva te zemlje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UN: CAR preti podela na dva dela

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Feb.2014

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je da bi, sukobima zahvaćena Centralnoafrička Republika, mogla da bude pocepana na dva dela.On je pozvao međunarodnu zajednicu da se više angažuje kako bi sprečila nasilje u toj zemlji. "Sektaška brutalnost menja demografiju zemlje", poručio je Ban novinarima. Ban...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.