UN: Ban Kimun, Jeremić, Obama, Nikolić...

Izvor: RTS, 25.Sep.2012, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Ban Kimun, Jeremić, Obama, Nikolić...

Predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić otvario debatu 67. zasedanja tog tela. Šef UN Ban Kimun upozorio na pravac u kojem se kreće čovečanstvo.

17.30 - Srbija nije spremna, ne može i nikada, ni pod kojim uslovima, neće da prizna, ni eksplicitno, ni implicitno, jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije, rekao je Nikolić.

17.07 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić: Srbija je privržena postizanju trajnog mira Srba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Albanaca i zalaže se za direktne pregovore na najvišem političkom nivou, rekao predsednik Tomislav Nikolić

16.42 - Prihvatam da će me ljudi svakodnevno opisivati užasnim rečima, ali ja ću uvek braniti njihovo pravo da to čine... Politika zasnovana na gnevu... podriva sve nas i svi imamo odgovornost da se suočimo sa takvim snagama, rekao je Obama.

16.26 - Obama rekao da su dani vladavine sirijskog lidera Bašara al Asada "odbrojani". Napadi povodom kontroverznog filma su bili "napad na ideale UN". Amerika neće zabraniti taj film.

15.44 - "Srbija danas ponovo stoji pred svetom uzdignute glave - manje od dve decenije nakon što je bila isključena iz ove porodice. Odlučni smo u nameri da doprinesemo zajedničkom interesu čovečanstva, kao odgovoran građanin planete posvećen viziji sveta u kome vlada mir zasnovan na međunarodnom pravu", zaključio je Jeremić. 

15.40 - Jeremić je ukazao da mir nije samo izostanak rata, već podrazumeva i pomirenje između zavađenih strana."Samo kroz ovakvo shvatanje mira možemo proizvesti ono što je jedan veliki njujorški dobrotvor pre više od veka definisao kao 'krunisanje trajnog mira - pobeda bez suza'", naveo je Jeremić.

15.29 - Situacija u Siriji je gora iz dana u dan. Ta kriza postaje regionalna i sve je veća pretnja miru i bezbednosti. Potrebna je akcija Saveta bezbednosti da solidarno i konkretno podrže naporte mog izaslanika da se postigne mir", rekao je Ban Kimun.

15.22 - "Moramo da se uhvatimo u koštac sa klimatskim promenama... Tražim od vas da pomognete, kako bi umanjili opasnost od prirodnih katastrofa... Cene hrane stalčno rastu, dolazi do građanskih nemira...", rekao je generalni sekretar UN.

15.13 - Govori generalni sekretar UN, Ban Kimun. "Ove godine dižem uzbunu zbog pravca u kojem se kreće čovečanstvo... Ovo je vreme preokreta, tranzicije i transformacije - danas vreme nije na našoj strani".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun "zazvonio je za uzbunu", zbog pravca u kojem se kreće čovečanstvo, pozivajući međunarodnu zajednicu da se ozbiljno uhvati u koštac sa klimatskim promenama, ali i iskreno pomognu rešavanje krize u Siriji.

"Moramo da se uhvatimo u koštac sa klimatskim promenama... Tražim od vas da pomognete, kako bi umanjili opasnost od prirodnih katastrofa... Cene hrane stalčno rastu, dolazi do građanskih nemira...", rekao je generalni sekretar UN, otvarajući debatu 67. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić poručio je da rešenje nekog međunarodnog spora može biti legitimno samo ukoliko se države odreknu jednostranih poteza i trajno ako se njegove odredbe dobrovoljno prihvate i sprovode u dobroj veri.

Jeremić je, obraćajući se svetskim liderima na generalnoj debati u sedištu UN, rekao da je uveren da, jednom kada se strane slože, Generalna skupština putem konsenzusa može biti moralni i politički garant dogovorenog.

Prema njegovim rečima, jačanje poštovanja jednakosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta država članica UN je važno za obezbeđenje međunarodnog mira i stabilnosti.

Navodeći da je rešavanje međunarodnih sporova mirnim sredstvima predložio za temu ovogodišnje debate, Jeremić je ukazao da mir nije samo izostanak rata, već podrazumeva i pomirenje između zavađenih strana.

"Samo kroz ovakvo shvatanje mira možemo proizvesti ono što je jedan veliki njujorški dobrotvor pre više od veka definisao kao 'krunisanje trajnog mira - pobeda bez suza'", naveo je Jeremić.

On je pozvao da učesnici iznesu stavove o rešavanju sporova mirnim putem i konkretne predloge.

Sve teže do kompromisa

"Suočimo se sa problemima današnjice u obnovljenom duhu saradnje, uporni u nameri i sa novom voljom da ih rešimo. Pronađimo snagu da savladamo izazove koji su pred nama - i tako omogućimo da pravda pobedi. Imajmo veru u sposobnost da nastupimo udruženi, svesni naše zajedničke sudbine, tako da ovo zasedanje UN bude zapamćeno u istoriji kao zasedanje mira", naglasio je Jeremić.

Jeremić je ocenio da geopolitičku sliku sveta karakteriše do sada nezabeležen stepen globalne međuzavisnosti, ukazujući da ničija pozicija sada nije ista kao pre samo jedne generacije, što postizanje kompromisa čini sve težim.

Prema njegovim rečima, jedan od najvažnijih resursa za predupređivanje sukoba jeste održivi razvoj. On smatra i da Alijansa civilizacija UN nije dovoljno iskorišćena kao resurs za sprečavanje sukoba.

"Svi osećamo rastuću opasnost koja nam preti od sukoba iz prošlih vremena, ukoliko se budu iznova budili. Alijansa civilizacija bi mogla da pomogne da se sahrane aveti prošlosti koje su nas suprotstavljale i delile", rekao je predsedsedavajući GS UN.

Jeremić se, takođe, založio da Generalna skupština aktivnije učestvuje u izradi ekonomske agende.

"Generalna skupština se mora posvetiti agendi za period posle 2015. godine i zadatak ovog tela je da sprovede dogovoreno na konferenciji Rio+20, što podrazumeva i pripreme za iniciranje Visokog panela koji će početi sa radom na početku sledećeg zasedanja", naveo je Jeremić.

"Jednakost suverenih država gubi mnogo na svojoj suštini, ukoliko se shvati samo kao politički princip, zanemarujući ekonomsku dimenziju", rekao je Jeremić.

Jeremić je kazao da mu je velika čast što stoji pred prisutnima u svojstvu predsednika Generalne skupštine UN.

"Srbija danas ponovo stoji pred svetom uzdignute glave - manje od dve decenije nakon što je bila isključena iz ove porodice. Odlučni smo u nameri da doprinesemo zajedničkom interesu čovečanstva, kao odgovoran građanin planete posvećen viziji sveta u kome vlada mir zasnovan na međunarodnom pravu", zaključio je Jeremić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.