UMRO ZBOG PREGLEDA

Izvor: Kurir, 17.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UMRO ZBOG PREGLEDA

Četrnaestogodišnjak Dalibor Havlek iz Rume preminuo je prekjuče na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici. Roditelji tvrde da je ubijen greškom lekara, traže obdukciju

Kad je Dalibor Havlek (14), 24. decembra prošle godine, primljen u dečju bolnicu u Tiršovoj ulici u Beogradu, ni majka Stana ni otac Dejan Havlek nisu mogli da slute kakva tragedija će ih zadesiti! Naime, tokom gastroskopskog pregleda pod rukovodstvom prof. dr Nedeljka Radlovića, načelnika Odeljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za gastroenterologiju i nutritivne poremećaje ove univerzitetske dečje bolnice, došlo je do komplikacija, nakon kojih je Dalibor tri dana kasnije pao u komu, iz koje se nikada nije probudio. Kako je za Kurir naveo otac Dejan, kobnom pregledu prethodila su dva uzaludna odlaska, a iz trećeg pokušaja Dalibor je primljen na pregled sa dijagnozom diskretnog suženja jednjaka. Tim lekara sa dr Radlovićem na čelu započeo je gastroskopiju unutrašnjih organa, posle koje je dečak pao u komu i prekjuče preminuo.

- Neverovatno je da nas niko od lekara pre gastroskopije nije ništa pitao, niti su Daliboru dali lokalnu anesteziju, niti neke lekove za smirenje, a bio je vidno uplašen i uzbuđen! Kad smo se kasnije raspitivali, svi lekari su potvrdili da je u takvim slučajevima lokalna anestezija u neku ruku obavezna. Međutim, dok je majka prisustvovala pregledu, dva puta je pokušala da im ukaže da je Daliboru pozlilo i da mu nije dobro. Međutim, oni se nisu obazirali i na kraju su je zamolili da izađe i da ne gleda - objasnio je otac Dejan.

- Iz hodnika smo čuli sestru koja je prisustvovala gastroskopiji kako viče: „Otvori usta, da izvučemo sondu“, a zatim i doktora Radlovića, koji kaže: „Diši, diši“. Istog trenutka su ga na rukama izneli i prebacili na odeljenje intenzivne nege. Kako je moguće da niko za vreme pregleda nije primetio da je Dalibor prestao da diše - pita se nesrećni otac i dodaje da u izveštaju koji su videli jednostavno piše da je „snimanje prekinuto (?!) i da je pacijentu nakon toga ukazana reanimacija“, bez ikakvih dodatnih obaveštenja.

- Doveli smo sina na rutinski pregled, ali ga nikad više nismo izveli iz bolnice.

Tri dana kasnije Dalibor je pao u komu, jer je, prema navodima roditelja, posle gastroskopije proveo više od 17 minuta bez vazduha, dok nije priključen na aparat za disanje! Već tada, roditeljima je manje-više sve bilo jasno. Jedino se majka Stana nije predavala do poslednjeg trenutka:

- Na pregled smo čekali od osam ujutru, a tek oko 15 sati, kad je stigao doktor Radlović, Dalibor je prebačen na operacioni sto. Kad sam ustala i rekla da mu nije dobro, kazali su mi: „Sedi, majka!“. Moj sin je počeo sav da se trese i posle toga se potpuno umirio. Kad sam još jednom pokušala da im skrenem pažnju na to da je Daliboru pozlilo, zamolili su me da izađem iz sale - kroz suze se Havlekova priseća tog kobnog pregleda.

Objašnjavajući kako je sve počelo, roditelji su ispričali da im je Dalibor jednog dana po povratku iz škole prijavio da ga boli stomak i seo za kompjuter. Otac Dejan je isprva pomislio da ga stomak boli zbog škole, međutim, ipak, preventive radi, otišli su do bolnice u Sremskoj Mitrovici, gde je nesrećnom Daliboru konstatovano diskretno suženje jednjaka, uz opasku lekara da to nije ništa, ali da će mu možda stvarati tegobe pri gutanju. Tada im je izdat i uput, uz preporuku da ipak urade snimak na gastroskopu u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Posle nekoliko uzaludnih pokušaja da stupimo u kontakt sa dr Radlovićem, klinika je objavila saopštenje u kojem je navedeno da su, prema zvaničnoj svetskoj statistici iz 2000. godine, poznata samo dva smrtna slučaja, što je 0,06 odsto na 3.287 procedura u lečenju stenoze (suženja) jednjaka kod dece.[ antrfile ]

DIREKTOR KLINIKE PODNEO OSTAVKU!

Posle tragedije koja je zadesila porodicu Havlek direktor Univerzitetske dečje klinike prof. dr Zoran Krstić, dečji hirurg, u saopštenju dostavljenom Ministarstvu zdravlja podneo je ostavku. „Bez obzira na to što nisam lično učestvovao u lečenju ovog deteta i mislim da nije bilo sistematske greške, o individualnoj će verovatno raspraviti sud, pozdravio bih odluku ministra da ispuni moju želju i postavi novog direktora na Univerzitetskoj dečjoj klinici“, piše između ostalog u saopštenju.

Takođe, u saopštenju dostavljenom medijima potvrđeno je da je intervencija na četrnaestogodišnjem Daliboru izvedena bez anestezije, jer je to „za odrasle pacijente i veliku decu standard u većini bolnica u svetu“. Tek posle autopsije, koja je zakazana za ponedeljak, porodica Havlek dobiće odgovore o uzroku Daliborove smrti.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.