UMRO VELIKI TITOV PRIJATELJ: Borio se kao lav za svoju zemlju, narod ga je mnogo voleo

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jun.2021, 20:47

UMRO VELIKI TITOV PRIJATELJ: Borio se kao lav za svoju zemlju, narod ga je mnogo voleo

Otkriven razlog smrti vremešnog državnika

Prvi predsednik Zambije Kenet Kaunda preminuo je 98. godini, saopštila je njegova porodica. Kaunda je u ponedeljak primljen u bolnicu u prestonici Lusaki zbog upale pluća.

Njegovi pomoćnici kažu da nije bio zaražen virusom korona. Kaunda je bio ključna figura u pokretu za nezavisnost tadašnje Severne Rodezije od Velike Britanije, a predsednik je postao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nakon nastanka nezavisne Republike Zambije 1964. godine.

Bio je i značajna figura u nekadašnjem Pokretu nesvrstanih, te je bio u veoma bliskim odnosima sa tadašnjim liderom SFRJ Josipom Brozom Titom.

Kaunda je od 1964. do 1974 godine posetio Jugoslaviju čak sedam puta, dok je Tito u tom periodu dva puta bio u Zambiji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Odlazak Keneta Kaunde, poslednjeg velikog lidera Nesvrstanih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2021, 12:08

Maja 1980. godine u holu Skupštine tadašnje Jugoslavije, prilikom odavanja pošte nad odrom dugogodišnjeg predsednika jugoslovenske države Josipa Broza Tita, šef države koji je, sasavim neuobičajeno, neskriveno plakao bio je Kenet Kaunda, predsednik Zambije...Kaunda je rođen aprila 1924, u varošici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.