UMRLI SU U MUKAMA OD KOJIH SE LEDI KRV U ŽILAMA: Danas slavimo svete mučenike Evstratija, Aksentija, Evgenija, Marderija i Oresta (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Dec.2023, 08:26

UMRLI SU U MUKAMA OD KOJIH SE LEDI KRV U ŽILAMA: Danas slavimo svete mučenike Evstratija, Aksentija, Evgenija, Marderija i Oresta (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju svete mučenike Evstratija, Aksentija, Evgenija, Marderija i Oresta.

Predanje veli da je Evstratije bio rimski vojvoda koji je služio cara u Satalionu. Evegnije beše njegov prijatelj u vojsci, Orest častan vojnik, Aksentije život beše posvetio svešteničkom pozivu, dok je Mardarije, osim što je bio običan građanin, bio i Evstratijev zemljak iz Aravarkina.

Surovi i nemilosrdni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << carski namesnici Lisije i Agrikola bacili su na muke jadnog sveštenika Aksentija. Evstratije se zgrozi ovim mučnim činom, te se sam prijavio Lusiju kao hrišćanin.

Kada su njega stavili na muke, prijavi se i Evgenije kao hrišćanin.

Kada su, nešto docnije, Evstratija vodili sa ostalim mučenicima kroz njegov rodni grad, vide taj prizor Mardarije. Oprosti se sa ženom i decom i pohita za ovom tužnom kolonom kako bi se i sam prijavio da je hrišćanin.

Pošto je Orestu ispao krst iz nedara, kada je nameštao nišan pred Lisijem, poznadoše ga da je hrišćanin, što je i sam naposletku ispovedio.

Strašne muke

Pošto su Aksentija posekli, Evgenije i Mardarije su skončali u mukama, Orest je izdahnuo na usijanom gvožđu, a Evstratije u ognju pećnice.

Pred smrt svetog Evstratija je u tamnici pričestio sveti Vlasije.

Mošti ovih mučenika prenete su kasnije u Konstantinopolj gde behu položene u crkvi njihovog imena - Svetih Petočislenika.

Izvor: Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.