UKRAJINA U STRAHU: Za mesec dana velika zajednička vojna vežba Rusije i Belorusije

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2021, 12:25

UKRAJINA U STRAHU: Za mesec dana velika zajednička vojna vežba Rusije i Belorusije

Biće prisutni i vojnici iz još jedne države

Rusija i Belorusija će sledećeg meseca održati velike prekogranične vojne vežbe, saopštilo je belorusko Ministarstvo odbrane, a Ukrajina je ocenila da je to pretnja njenoj i bezbednosti NATO-a.

U vežbama "Zapad-2021" učestvovaće hiljade vojnika, kao i tenkovi, artiljerija i avioni, a pored ruskih i beloruskih, biće prisutne i jedinice iz Kazahstana, koji je takođe član Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << saopštilo je Ministarstvo, prenosi Rojters.

Prema saopštenju, vojne vežbe će se održavati na poligonima u Rusiji i Belorusiji i zasnivaće se na scenariju u kojem "međunarodne tenzije eskaliraju na nivo koji može da destabilizuje situaciju u regionu i izazove agresiju" na ove dve zemlje.

Belorusko Ministarstvo odbrane je naglasilo da vežba ne predstavlja pretnju ni za evropsku zajednicu kao celinu, kao ni za bilo koju susednu zemlju.

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Roman Mašovec saopštio je ranije da planirane vežbe ugrožavaju evroatlantsku bezbednost i da su po svojoj prirodi agresivne.

Sve vesti o domaćem i stranom naoružanju pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.